Vaikka ulkomaalaisten lähestymistapa hämmentää, ei katupartiointi saa kohdistua tiettyyn ryhmään

Ihmisten aktiivisuus vaikkapa oman asuinalueensa turvallisuuden lisäämiseksi on poliisin mukaan positiivista. Sen sijaan tiettyyn ryhmään kohdistuva seuranta on erittäin kyseenalaista. Oulussa ei ole tehty rikosilmoituksia ulkomaalaisten henkilöiden kadulla naisiin kohdistamasta seksuaalisesta häirinnästä.

Kotimaa
Mies lähestyy naista talvisella kadulla
Yle

Ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitokselta sanoo, että sana katupartiointi on saanut viime aikoina negatiivisen leiman. Sen sijaan kansalaisten omaa aktiivisuutta vaikkapa asuinalueensa turvallisuuden seuraamiseen Autio pitää hyvänä.

– Jos alueella on esiintynyt vaikkapa häiriöitä, ilkivaltaa tai automurtoja, niin tällaiset partiointiringit ovat positiivinen asia, Arto Autio sanoo ja lisää, että kesäisin esimerkiksi veneiden omistajat valvovat omaisuuttaan satamissa.

Toiminta ei saa aiheuttaa pelkoa  

Ylikomisario Arto Autio sanoo, ettei hän tiedä, millaisesta asiasta perussuomalaisten Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja Jari-Pekka Teurajärven katupartioinnissa on kyse.

Autio kommentoi asiaa yleisellä tasolla. Jos partioimaan lähdetään sillä verukkeella, että seurataan tiettyä kohdetta tai etnistä ryhmää, se on Aution mukaan tarkoitushakuista ja saattaa lisätä aggressioita ja voi herättää vastakkainasettelua.

Jos kyse on peitellystä maahanmuuttajien seuraamisesta, niin se ei todellakaan ole hyvä asia.

Arto Autio

– Jos kyse on peitellystä maahanmuuttajien seuraamisesta, niin se ei todellakaan ole hyvä asia. Toiminnalla ei saa aiheuttaa häiriötä eikä pelkoa. Kyse voi olla myös muukalaisvihan lietsomisesta, ylikomisario Autio korostaa.

Valppaat ja valvovat vanhemmat

Ylikomisario Arto Autio painottaa, että täytyy tehdä pesäero esimerkiksi vanhempien lapsiaan kohtaan tekemän valvonnan ja tietyn etnisen ryhmän seuraamisen välillä.

– Jos vanhemmat ovat kadulla katsomassa lastensa perään koulujen alkamisen ja päättymisen aikoihin, niin se on ihan eri asia kuin tietyn etnisen ryhmän valvonta katupartioinnilla, jossa on aina ylilyöntien vaara, Arto Autio sanoo ja muistuttaa, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen on poliisin tehtävä.

Vislaus on häirinnyt naisia

Oulussa ei ole ylikomisario Arto Aution mukaan aiheutunut ongelmia maahanmuuttajamiesten käyttäytymisestä katukuvassa.

– Joitakin tapauksia perään huutelusta tai vislailusta on tullut poliisin tietoon, mutta yhtään rikosilmoitusta ei ole tehty, Arto Autio kertoo.

Toiminnalla ei saa aiheuttaa häiriötä eikä pelkoa.

Arto Autio

Aution mukaan nuoret miehet ovat huudelleet eri-ikäisille niin nuorille kuin vanhemmillekin naisille.

– Ne ovat olleet naisia ylistäviä, ihailevia kommentteja, joihin ei ole liittynyt seksuaalista sävyä tai lääppimistä, Arto Autio sanoo ja kertoo, että tällaiset tilanteet ovat hämmentäneet naisia.

– Suomalaisessa kulttuurissa ei ole tavallista, että vieras ihminen tulee lähelle.

Suomalaiset tekevät Arto Aution mukaan yleensä tuttavuutta vastakkaisen sukupuolen kanssa pääsääntöisesti ravintoloissa tai tilaisuuksissa, joissa haetaan seuraa.

– Suomalaiset miehet puolestaan lähentelevät tai koskettelevat naisia yleensä juovuksissa.

Eri tapoja tehdä tuttavuutta

Autio korostaa, että ulkomaalaisten kohdalla on syytä tehdä selvä ero siitä, että onko kyse koskettelusta, lääppimisestä tai suomalaisille ei niin tavanomaisesta tavasta tehdä tuttavuutta muulla kuin omalla äidinkielellä.

Toivon, etteivät puurot ja vellit mene sekaisin, ja ettei puhuttaisi  seksuaalisesta lähestymisestä, jos kyse on ulkomaalaisten erilaisesta kommunikointitavasta.

Arto Autio

– Toivon, etteivät puurot ja vellit mene sekaisin, ja ettei puhuttaisi seksuaalisesta lähestymisestä, jos kyse on ulkomaalaisten erilaisesta kommunikointitavasta ja meille vieraasta lähestymistavasta, Arto Autio sanoo.

Lämpimissä maissa miehillä on rohkeampi tapa lähestyä naisia, mikä voi hämmentää. Aution mukaan suomalaisten täytyisi kuitenkin omaksua, että heillä on erilainen tapa.

– Täytyy myös rohkeasti sanoa ja näyttää eleillä, jos vieras ihminen tulee liian lähelle, Autio neuvoo.

– Jos lähestyminen sen sijaan on lääppimistä tai koskettelua, niin silloin on soitettava poliisi paikalle tai tehtävä rikosilmoitus, ylikomisario Arto Autio neuvoo.