Katupartioryhmä kerää jäseniä Kuopiossa – Poliisi: "Ylilyöntien mahdollisuus käsin kosketeltavaa"

Poliisin mukaan Kuopiossa ei ole vielä katupartioita näkynyt, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti. Facebookissa on esimerkiksi suljettu, 9-henkinen StreetPatrol-Kuopio-ryhmä, joka kerää uusia jäseniä. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan poliisi ei katupartioita kaipaa.

Naapuripartio
Ihmisiä kadulla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kuopionkin kaduilla voidaan vielä nähdä katupartioita. Viime päivinä mediassa on kerrottu useista ympäri Suomea perustetuista kansalaisten katupartioista.

Facebookiin on perustettu suljettu StreetPatrol-Kuopio-ryhmä, jossa on tällä hetkellä yhdeksän jäsentä. Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolaisen mukaan poliisi ei ole vielä katupartioihin törmännyt.

– Meillä on tietoa tällaisesta toiminnasta ja seuraamme nettiä ja sosiaalista mediaa 24/7. Voi olla, että meillekin päin tällaisia ryhmiä tulee, mutta vielä niitä ei ole poliisin arjessa näkynyt, Pohjolainen kertoo.

StreetPatrol-Kuopio-ryhmän jäsenen mukaan ryhmään kerätään lisää jäseniä, mutta varsinaista toimintaa ei ole vielä aloitettu. Jäsen haluaa pysytellä nimettömänä, koska hänen mielestään katupartioiden maine nykyisellään on niin huono.

Poliisi epäilee hyviä aikeita

StreetPatrol-ryhmän säännöissä sanotaan muun muassa, että he pyrkivät lisäämään "laillista turvallisuutta kaikkien kadulla liikkuvien keskuudessa taustaan, uskontoon tai kansalaisuuteen katsomatta" ja sitoutuvat ilmoittamaan kaikesta poliisille viipymättä.

StreetPatrol-Kuopion jäsenen mukaan ryhmän tarkoituksena onkin auttaa kaikkia ihonväriin katsomatta sekä puhdistaa katupartioitten mainetta.

Pohjolainen epäilee ryhmän hyviä aikeita. Hänen mukaansa on tärkeää erottaa toisistaan esimerkiksi vanhempien katupartiointi lasten liikenneturvallisuuden parantamiseksi ja ideologinen, politisoitunut katupartiointi.

– Heidän sääntöjensä mukaan voi näyttää siltä, ettei tässä ole mitään väärää. Vähän kun kaivelee pintaa syvemmältä, taustalta voi paljastua sellaisia ideologioita, etteivät he ole vilpittömästi kaikkien yleisen turvallisuuden asialla. Poliisin näkökulmasta ylilyöntien mahdollisuus on käsin kosketeltavaa.

Poliisilta jyrkkä ei katupartioille

Pohjolaisella on selvä viesti katupartioille: poliisi ei heitä kaduille kaipaa.

– Tällainen toiminta ei kannata. Se ei vähennä, vaan lisää turvattomuutta. Kuten Helsingin poliisipäällikkökin on sanonut: vastuu julkisten tilojen turvallisuusvalvonnasta kuuluu poliisille ja vartiointiliikkeille, ja tällainen toiminta voi lisätä poliisitehtäviä, kun poliisi joutuu seuraamaan näitä ryhmiä, Pohjolainen painottaa.

– Kansa on tästä vähän eri mieltä, vastaa StreetPatrol-Kuopion jäsen.

Iisalmen Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös Soldiers of Odin -katupartion jäsenet ovat aloittamassa toimintaansa Iisalmessa parin viikon kuluessa.

Lisätty kello 15:02 Iisalmen Sanomien tieto, että Odinin soturit aloittavat partioinnin Iisalmen kaduilla