Zyskowicz: Listavaali on kuolleena syntynyt hanke

Listavaali etäännyttää äänestäjät valituista edustajista ja merkitsee sitä, että poliitikot valitsevat uudet poliitikot, suomii kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz.

politiikka
Ben Zyskowicz.
Yle

Hanke niin sanotusta listavaalista on "kuolleena syntynyt", sanoo kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tiedotteessaan.

Zyskowiczin mielestä puoluesihteerien olisi torjuttava suunnitelmat listavaaleista tulevissa maakunta- ja muissa vaaleissa mahdollisimman pian. Hän luonnehtiikin viimeaikaista keskustelua vaalijärjestelmän uudistamisesta "itsehallintouudistuksen kummalliseksi sivutuotteeksi".

Listavaalissa äänestäjät voivat valita vain puolueiden välillä ja puolueet itse valitsevat läpimenijät, kun päättävät listan järjestyksestä, Zyskowicz selventää.

– Se etäännyttää äänestäjät valituista edustajista. Se merkitsee sitä, että poliitikot valitsevat uudet poliitikot. Se merkitsee myös puoluejohtojen aseman vahvistumista entisestään, kun [niin sanotut] toisinajattelijat voidaan helposti vaihtaa uusiin edustajiin, hän toteaa.

Ylen taannoisessa kyselyssä kriittisimpiä listavaaleille oltiin kokoomuksessa, RKP:ssä ja kristillisdemokraateissa. Myönteisimpiä olivat SDP ja vasemmistoliitto.