Koe uusi yle.fi

Älykäs turvaportti vähentäisi ruuhkia lentokentillä – erottaa avaimet veitsestä

Lentomatkustajien pitkät turvatarkastusjonot voivat tulevaisuudessa kutistua uudenlaisen teknologian avulla. Väitöstutkija Jarmo Makkonen ehdottaa ratkaisuksi älykästä metallinilmaisinporttia, joka sopii lentokenttien lisäksi myös vaikkapa jalkapallo-otteluun tai yökerhoon.

Kotimaa
Ruuhkaa Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Petteri Juuti / Yle

Hitaasti serpentiininä kiertävä turvatarkastusjono, muovikaukaloon purettava varustus ja taskuun unohtuneen avainnipun aiheuttama turvaportin hälytys rassaavat monen lomalle lähtijän hermoja lentokentillä. Vyö? Kengät? Kolikot? Ja hihnan päässä kaikki taas takaisin paikalleen.

Lentokenttien korkeat turvallisuusvaatimukset johtavat porteilla lukuisiin vääriin hälytyksiin ja aikaa vieviin lisätarkastuksiin, erityisesti manuaalisiin ruumiintarkastuksiin. Siihen kuluu taas lisää aikaa ja rahaa, kun tarkastushenkilökuntaa pitää olla enemmän.

Ratkaisuna älykäs metallinilmaisinportti

Tampereella perjantaina väittelevän diplomi-insinööri Jarmo Makkosen mukaan tulevaisuuden turvatarkastusportti on älykäs laite, joka kykenee tunnistamaan kielletyt esineet tarkasti ja nopeasti ilman, että metalliesineitä tarvitsee erikseen poistaa vaatteista ennen tarkastusta.

– Älykäs portti voisi olla sellainen, että se kykenee tunnistamaan kaikki uhkaesineiksi luokiteltavat metalliesineet – kuten veitset tai muut aseet – sellaisista esineistä, mitä ihmiset normaalisti kuljettavat mukanaan. Tällaisia ovat esimerkiksi vyö, kello, avainniput, kolikot. Eli portti tietää, mitä sen läpi saa viedä ja mitä ei.

Jarmo Makkonen
Diplomi-insinööri Jarmo Makkosen mukaan älykäs turvaportti osaa jaotella metalliesineitä vaarallisiin ja vaarattomiin.TTY

Makkonen soveltaa tutkimuksessaan moderneja hahmontunnistuksen ja koneoppimisen menetelmiä sähkömagnetismin lainalaisuuksiin. Käytössä oli myös uudenlaisen turvaportin prototyyppi.

Tutkimuskohde on Makkosen mukaan erittäin haastava, sillä metalliesineiden luokitteleminen vaarallisiksi ja vaarattomiksi, tarkemmasta jaottelusta puhumattakaan, on ongelmallista jo erilaisten esineiden valtavan määrän vuoksi.

– Uudenlaisen teknologian avulla tällainen jaottelu on nyt kuitenkin mahdollista tehdä erittäin tarkasti. Menetelmä voi mullistaa turvatarkastukset tulevaisuudessa.

Yleisötapahtumiin, marketteihin, juniin

Ongelma ei enää ole pelkästään lentokentillä, sillä lisääntynyt terroritekojen uhka on luonut tarvetta turvatarkastusteknologian käyttöönotolle esimerkiksi junissa, yökerhoissa ja urheilutapahtumissa, muistuttaa Jarmo Makkonen.

– Esimerkiksi Pohjois-Amerikan ammattilaisurheiluliigoissa, kuten NHL:ssä, kuljetaan metallipaljastimien läpi ja katsotaan, onko kiellettyjä esineitä.

Lentokentillä on totuttu jonottamaan, mutta ei välttämättä vielä muualle. Jonoja on Makkosen mukaan esimerkiksi jääkiekko-otteluun tai junaan mentäessä.

Portti
Uudenlaisille turvaporteille olisi käyttöä myös suurissa yleisötapahtumissa.TTY

– Joukkoliikenneasemat voivat olla mahdollisia turvaporttien sijoituspaikkoja. Nopeimmat junat, metro ja urheilutapahtumat. Yökerhoissa voidaan tarkastaa veitsien varalta, samoin kouluissa ja kauppakeskuksissa.

Lentokentiltä tuttujen turvatarkastuskäytäntöjen käyttö uusissa kohteissa voi kuitenkin aiheuttaa pullonkauloja.

– Nykyiset lentokentillä käytössä olevat turvatarkastukset ovat liian työläitä ja hitaita käytettäväksi esimerkiksi suurissa jalkapallo-otteluissa, joissa kymmeniä tuhansia ihmisiä saapuu stadionille puolen tunnin aikana. Tarvitaan älykkäämpiä järjestelmiä, jotka estävät pullonkaulojen syntymisen turvallisuudesta tinkimättä.

Jarmo Makkonen ehdottaa väitöstutkimuksessaan ratkaisuksi uudenlaista turvatarkastusteknologiaa. Uusi teknologia voi paitsi helpottaa lentokenttien ruuhkia, myös mahdollistaa suuren mittakaavan turvatarkastukset muissa tarvittavissa kohteissa.

Uusi teknologia kehitteillä

Uudenlaiset turvaportit ovat tulossa muutaman vuoden kuluttua, arvioi väitöstutkija.

– Teknologia on tietysti vielä lapsenkengissä. Olemme kehittäneet sellaisia menetelmiä, jolla sähkömagneettisesta datasta saadaan eroteltua erilaisia esineitä toisistaan.

Yliopistotutkimuksen jälkeen on vuorossa tuotekehittely, joka on laitevalmistajien vastuulla. Makkonen uskoo kuitenkin, että turvaporttien yleistyminen pakottaa uusimaan teknologiaa.

– Ei voida mennä siihen nykyisillä teknologioilla, että joka paikassa on turvatarkastuksia pitkine jonoineen.

Jarmo Makkonen teki väitöskirjansa Suomen Akatemian rahoituksella TTY:n signaalinkäsittelyn laitoksella multimedian ja tiedonlouhinnan tutkimusryhmässä. Hän työskentelee Rapiscan Systemsillä Espoossa.

_Diplomi-insinööri Jarmo Makkosen signaalinkäsittelyn alaan kuuluva väitöskirja “Classification of Metallic Targets Using a Walk-Through Metal Detection Portal " (Metalliesineiden luokittelu läpikäveltävän metallinilmaisinportin avulla)" tarkastetaan Tampereen teknillisessä yliopistossa 15.1.2016._