Koe uusi yle.fi

Elokuvia, tv-sarjoja ja dokumentteja Pohjois-Suomeen: "Tulossa ennätyksellinen vuosi"

Pohjois-Suomen elokuvakomission mukaan Kainuu, Kuusamo, Keski-Pohjanmaa ja Oulu tekevät audiovisuaalisella alalla ennätysvuotta.

ilmiöt
Elokuvan kuvaukset kaupan pihassa.
Bunny The Killer Thing -tuotanto

Kiinnostus ja kohteliaisuus eivät johda vielä mihinkään audiovisuaalisella alalla. Pohjois-Suomen elokuvakomission projektipäällikkö Anne Laurila vertaa tv-tuotannon tai elokuvan käynnistymistä suureen urheilutapahtumaan.

"Tulossa on ennätyksellinen vuosi."

Anne Laurila

– Voidaan olla vuosien ajan kiinnostuneita, ja sitten koko työ tyssää johonkin. Pitkään tekemämme markkinointi tuottaa nyt tulosta. Tuotannon käynnistyminen on kuin jonkun lajin isot kilpailut: ennen kuin tapahtuma saadaan, tarvitaan vuosien työ. Olemme myös jalkautuneet eri paikkoihin markkinoimaan aluettamme.

– Mutta, jos summataan koko audiovisuaalista alaa alueellamme, niin tulossa on ennätyksellinen vuosi. Elokuvia, mainoselokuvia, dokumentteja ja kaikenlaisia tuotantoja.

Tiivistystä Kainuun ja Keski-Pohjanmaan suuntaan

Pohjois-Suomen elokuvakomission alle kuuluvat Kuusamo, Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Oulu. Kainuuta ei kuitenkaan löydy komission nettisivuilta. Syy siihen on projektipäällikkö Anne Laurilan mielestä yksinkertainen.

Materiaalia päivitetään koko ajan, kun tiivistetään tekemistä Kainuun ja Keski-Pohjanmaan suuntaan.

Anne Laurila

– Markkinoinnissa on ollut resurssiongelmia, koska yhteistyöhön ei ole ollut olemassa määrärahoja. Viime keväänä jätimme rahoitushakemuksen hankkeeseen ja saimmekin sen läpi. Kainuun osalta verkkosivut ja kuvapankki ovat työn alla. Materiaalia päivitetään koko ajan, kun tiivistetään tekemistä Kainuun ja Keski-Pohjanmaan suuntaan, Laurila toteaa.

Markkinointiyhteistyö on ollut Oulun ja Kuusamon kanssa tuottavampaa kuin Kainuun ja Keski-Pohjanmaan. Tuleva vuosi tuo kuitenkin muutoksen.

– Meillä on ajatus ja kirjattu tavoite, että markkinoinnissa käytetään elokuville tarkoitettuja kuvauspaikkoja. Haemme ja ajamme järjestelmällisesti kuvamateriaalia, jolla voidaan palvella asiakkaita. Kuvat auttavat siihen, että tuotannolle voidaan näyttää tarjottavat paikat, sanoo Laurila.

"Tarkoituksena on yhdistää av-tuotanto ja matkailu"

Myös Arctic Imagen projektipäällikkö Marko Karvonen puoltaa parempaa yhteistyötä Kainuulle ja Pohjois-Suomen elokuvakomissiolle.

– Nyt näyttää hyvältä. Saimme ensimmäinen yhteisen hankkeen läpi. Olemme kokoustaneet porukalla Arctic Imagen kautta. Tarkoituksena on yhdistää audiovisuaalinen tuotanto ja matkailu, koska ne kuuluvat vahvasti yhteen, Karvonen kertoo.

Tarkoituksena on yhdistää audiovisuaalinen tuotanto ja matkailu, koska ne kuuluvat vahvasti yhteen.

Marko Karvonen

Matkailutoimiala näkeekin Pohjois-Suomen elokuvakomission projektipäällikön Anne Laurilan mukaan hyvin elokuvien, dokumenttien ja mainosten tuoman alueellisen hyödyn.

– Hyötyjiä ovat niin autonvuokrausfirmat, majoitus kuin ruokapalveluja tarjoavat yritykset. Meidän tehtävämme ja tavoitteemme onkin markkinoida audiovisuaalista alaa kansainvälisesti ja antaa tuotannoille ensimmäisen käden tietoa. Puolueettomana toimijana tutkimme tarpeita, ja pyrimme löytämään sopivat palvelun tarjoajat.

Täytyy vain toivoa, että Pohjois-Suomen elokuvakomission nettisivuillekin löytyy toimija, joka pitää sivuja yllä.

Marko Karvonen

Jokaisella alueella on Karvosen mielestä oma tapansa toimia, mutta tarvittaessa kaikki ajavat koko Suomen etua.

– Pystymme toimimaan myös niin, että eri alueilta käy joku edustamassa meitä kaikkia. Jaamme työpanosta, jotta kukaan ei joudu kiertämään kaikkia mahdollisia tapahtumia. Täytyy vain toivoa, että Pohjois-Suomen elokuvakomission nettisivuillekin löytyy toimija, joka pitää sivuja yllä.

– Esimerkiksi Lontoossa eräässä alan tapahtumassa olimme kaikki vahvasti esillä ja tasapuolisesti. Sitä kehitetään eteenpäin, summaa Karvonen.

Lähteet: Pohjois-Suomen elokuvakomissio