1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Terveysturisteja saattaa tulla Kiinasta – "He haluavat Suomeen hengittämään raitista ilmaa"

Ilmanlaatu Pekingin ja Tianjinin alueella on jo niin huono, että kiinalaiset ovat valmiita hakemaan apua terveytensä vuoksi esimerkiksi Suomesta.

Ilmansaasteiden sumentama näkymä Pekingissä 1. joulukuuta 2015. Kuva: Wang Zhao / AFP

Oy China Partners Ltd:n toimitusjohtaja Jussi Penttilällä on omakohtainen kokemus siitä, mitä erittäin saasteinen ilma, joka Kiinassa on, voi tehdä terveydelle.

Olin siellä viikon verran työmatkalla viime vuonna ja jouduin suoraan tiputukseen Suomessa

Jussi Penttilä

– Olin siellä viikon verran työmatkalla viime vuonna ja jouduin suoraan tiputukseen Suomessa. Tiputusaika kesti viikon ja toipumisaika kolme viikkoa.

Tianjin, Peking ja niiden ympärillä olevat kymmenen muuta kaupunkia muodostavat tällä hetkellä Kiinan saasteisimman alueen ilmanlaadullisesti. Nyt ilmansaasteista kärsivät kiinalaiset ovat kiinnostuneita tulemaan hoitoon puhtaaseen ilmaan Suomeen.

– China Partnersilla on kaksi osakasta Tianjinissa. Siellä on koettu tämmöinen herätys. Tarkoituksena on selvittää, että voidaanko kiinalaisia potilaita ottaa Suomeen, tarkistaa heidän terveydentilansa, tehdä tarvittavat kokeet, tehdä analyysi ja ilmoittaa heille mikä on heidän tilansa ja minkälaisia toimenpiteitä tarvitaan.

Siellä on paljon puhdasta aluetta hengittää

Jussi Penttilä

Riippuen potilaan kunnosta tai iästä palautumisaika hoidoista saattaisi olla Penttilän mukaan kuukausi tai kaksi. Potilaan toipumiseen tarvittaisiin sopiva paikka ja alue, esimerkiksi Lappeenranta.

– Siellä on paljon puhdasta aluetta hengittää, minkä kiinalaiset tällä hetkellä ymmärtävät erittäin hyvin.

Suomeen tulon kiinnostus suurta

Penttilän mukaan Kiinassa on selvitetty yhteistyötä sellaiseen organisaation kanssa, johon kuuluu 500 000 potilasta. Terveysmatkat Suomeen ovat alustavasti kiinnostaneet Penttilän mukaan niin paljon, että lentoliikenne Kiinasta Suomeen pyritään aloittamaan jo huhtikuussa.

– Meidän täytyy keskustella eri toimijoiden kanssa Suomessa, kuinka paljon potilaita voidaan ottaa vastaan, minkälaisilla aikaväleillä heille voidaan toimittaa näitä tietoja ja minkälaiset kustannukset tulevat olemaan. Myös näitä lepopaikkoja tarvitaan ennen Kiinaan takaisin menemistä, sanoo Penttilä.

Tianjinista on partneri tulossa selvittelemään asioita tammikuun lopulla, kertoo Penttilä.

Kyllä se iso ponnistus olisi, jos heitä jatkuvasti tulisi hoitoon

Pentti Itkonen

Selvitystyötä riittää

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen ei ole kuullut kiinalaisiin liittyvistä suunnitelmista.

Itkosen mukaan kiinalaisten hoitoprosessi olisi ison työn takana, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. 

– Kyllä se iso ponnistus olisi, jos heitä jatkuvasti tulisi hoitoon. Pitäisi tarkkaan selvittää minkälaisia potilaita ja missä kunnossa he olisivat. Kaikki on kyllä mahdollista, mutta iso haaste se olisi, sanoo Itkonen.