Rajatarkastukset eivät "rasvaretkeläisiä" häiritse – Ruotsin kaupoissa asioidaan entiseen tapaan

Tornion ja Haaparannan rajan yli kuljetaan ostoksilla kuten ennenkin tiukentuneesta rajavalvonnasta huolimatta. Tullin tilastoissa ajoneuvoliikennettä oli syksyllä edellisvuotta vähemmän, mutta Tulli arvioi, että tämä johtuu esimerkiksi hintojen vaihtelusta eikä lähes neljä kuukautta sitten aloitetusta tehostetusta ulkomaalaisvalvonnasta.

rajavalvonta
Asiakkaita Haaparannan ICA Maxissa.

Tehostetut tarkastukset aloitettiin Suomen ja Ruotsin rajalla syyskuun loppupuolella. Tullin tilastot kertovat, että esimerkiksi lokakuussa ja joulukuussa sekä Suomeen kulkeneita että Ruotsiin menijöitä oli vähemmän kuin edellisen vuoden loka- ja joulukuussa.

Viime lokakuussa ajoneuvoja tuli Suomeen Tornion rajanylityspaikan kautta lähes 181 000, kun lokakuussa 2014 niitä tuli noin 197 000. Myös joulukuussa liikennettä oli Suomeen päin parikymmentätuhatta ajoneuvoa vähemmän.

Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä arvioi, että vähentynyt liikenne ei johdu tiukentuneesta valvonnasta.

Tullimiehet tarkastavat henkilöautoa.
Keskimäärin kaksi viidestä ajoneuvosta on pysäytetty länsirajalla tiukennetun valvonnan aikana.Minna Aula / Yle

– Vaikka määrissä on eroa, moni asia vaikuttaa. En jaksa uskoa, että rajavalvonnan tiukentuminen olisi vaikuttanut yhtään. Esimerkiksi hinnat vaikuttavat kulkemiseen, Heikkilä pohtii.

Kun rajavalvonta aloitettiin, ensimmäisellä viikolla pysäytettiin Heikkilän mukaan kaikki autot. Ensimmäisen viikon jälkeen kynnys pysäyttää autoja laski. Länsirajalla Tornion ja Aavasaksan ylityspaikoilla keskimäärin kaksi viidestä ajoneuvosta on pysäytetty syyskuun 22. päivän ja joulukuun lopun välisenä aikana.

– Valvontaa tekevät nyt lähinnä paikalliset tullimiehet, jotka tuntevat kulkijat, Juha Heikkilä kertoo.

Tarkastukset eivät häiritse

Kauppiaiden mukaan kauppa käy rajan yli tavalliseen tapaan. Haaparannan ICA Maxin kauppias Kåre Mogemark sanoo, että ensimmäisinä viikkoina valvonnan tiukennuttua osa asiakkaista oli ihmeissään.

– Meni joku viikko, ennen kuin siihen harjaantui. Meillä ei ole ollut rajaa tuossa ja yhtäkkiä siinä olivat vartiot, Mogemark kertoo.

– Kauppa menee eteenpäin koko ajan. On tietenkin hankala sanoa, jos valvontaa ei olisi ollut, olisiko mennyt vielä paremmin, mutta ei ole pakkia ainakaan alkanut vielä lyömään, hän jatkaa.

ICA:ssa asioinut kemiläinen Matti Kaarre käy Ruotsissa ostoksilla noin kolme kertaa kuussa. Hän hakee Ruotsista muun muassa nuuskaa, riisipuuroa ja mätitahnaa.

Syyniin en ole joutunut ja ihan vapaasti saa kulkea.

Matti Kaarre

– Jonkun kerran ne ovat kurkistaneet uteliaisuuttaan auton sisälle, mutta meitä ei ole häirinnyt sen kummemmin. Syyniin en ole joutunut ja ihan vapaasti saa kulkea, Kaarre kertoo.

Katsastamattomat autot kärähtävät

Lapin kauppakamarin kauppa- ja rajavaliokunnan puheenjohtaja Jukka Lakkapää arvioi myös, että rajakauppa ei ole hiipunut.

– Kaupallisessa mielessä en näe, että valvonta olisi esteenä. Ei voida sanoa, että tämä olisi mitenkään muuttanut tilannetta. Itse ajan rajan yli lähes päivittäin ja minut on pysäytetty kerran kun käytin oikoreittiä, Lakkapää kertoo.

Tehovalvonta on paljastanut myös esimerkiksi katsastamattomat autot tai laiminlyödyt automaksut.

Rajakauppavaliokunta vetää helmikuun lopussa yhteen viime vuoden rajakauppaa. Silloin tiedetään tarkemmin, ovatko eurot ja kruunut liikkuneet rajan yli entiseen malliin.