Koe uusi yle.fi

Kirjastossa liikutaan nyt omin päin – jatkossa myös virtuaalisesti

Omatoimikirjastojen määrä lisääntyy nopeasti. Kirjaston käyttö ilman henkilökuntaa on mahdollista jo useissa kymmenissä kirjastoissa. Kehitteillä on myös niin sanottu virtuaalikirjasto.

kulttuuri
Kirjastokortti lukijalaitteessa ja näppäimistö pin-koodia varten
Antti Karhunen / Yle

Varhainen aamu tai myöhäinen ilta ei ole enää este kirjastokäynnille – ainakin jos kyseessä on omatoimikirjasto ja mukana on pin-koodilla varustettu kirjastokortti. Henkilökuntaa ei tarvita, sillä itsepalvelukirjastossa kirjat lainataan ja palautetaan automaatilla.

Pielavetiselle Veli Toivaiselle tällainen kirjaston käyttö sopii paremmin kuin hyvin.

– Kun tuolta sivukylältä lähtee, niin kirjastossa käynnin voi ajoittaa muitten asioitten mukaan, eli ei tarvitse miettiä, milloin kirjasto on auki, Toivainen iloitsee.

Käytössä jo runsaat kolmekymmentä itsepalvelukirjastoa

Suomen kirjastoseuran mukaan jonkinlainen itsepalvelukirjasto on olemassa jo runsaassa kolmessakymmenessä kunnassa. Omatoimikirjaston tai "avoimen kirjaston" ottamista käyttöön on puolestaan suunniteltu yli neljässäkymmenessä kunnassa.

Tänä keväänä omatoimikirjasto otetaan käyttöön muun muassa Keiteleellä, kunhan tarvittavat valvontakamerat ja hälytyslaitteet on ensin asennettu.

Kirjastotila ilman henkilökuntaa ei ole täysin riskitön, sillä esimerkiksi Pyhtäällä nuorten ilkivalta on pakottanut kunnan luopumaan kirjaston itsepalvelukäytöstä ainakin toistaiseksi.

Keiteleen ja Pielaveden kirjastojen yhteinen kirjastonjohtaja Sirpa Tyni suhtautuu asiaan tyynesti.

– Tällaiseen toimintaan liittyy aina riskejä, mutta valvonta on myös aika tarkka, Tyni sanoo.

– Kamerat valvovat koko ajan niin sisääntulon, täällä käyttäytymisen kuin poistumisenkin.

Suunnitteilla myös virtuaalikirjasto

Keiteleellä ei aiota tyytyä pelkkään omatoimikirjastoon, sillä kehitteillä on Tervon, Vesannon ja Pielaveden kanssa yhteinen virtuaalikirjasto. Asiakas voisi saada virtuaalikirjastossa henkilökohtaista palvelua omaan älypuhelimeensa toisessa kirjastossa olevalta päivystäjältä. Kirjastonjohtaja innostuu kuvittelemaan, miten tilanne voisi edetä.

– Kirjastovirkailija pystyisi neuvomaan, että ota nyt viisi askelta vasempaan ja puikahda sitten toiselle puolelle sitä hyllyä ja nappaa sieltä se aineisto mitä kaipaat.

Virtuaalikirjastopilottia varten on jo tehty 134 000 euron hankehakemus maa- ja metsätalousministeriölle. Hakijoiden mukaan vastaavanlaista kuntien välisen kirjastopalvelun sähköistämistä ei ole tehty aiemmin Suomessa.

Kuopiossa kirjasto polkupyörän kyytiin

Kuopiossa puolestaan on alettu kokeilla niin sanottua pop up -kirjastoa. Kyseessä on väliaikainen ja liikuteltava kirjasto, jonka voi panna pystyyn vaikka kauppakeskukseen.

– Kirjasto lähtee ulos kirjaston seinien sisäpuolelta ja menee sinne, missä ihmiset ovat, selittää Kuopion kaupunginkirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö Päivi Savinainen.

– Kirjasto voi sillä tavalla saavuttaa myös ei-käyttäjiä, jotka hyötyisivät kirjaston palveluista.

Kuopiossa aiotaan ensi kesänä kokeilla myös sananmukaisesti liikkuvaa kirjastoa, kun kirjat lastataan erityiseen tavarankuljetuspolkupyörään. Silloin kirjasto voisi ilmestyä vaikka uimarannalle.