Hyppää sisältöön

Viidenkympin omavastuu yllättää apteekin tiskillä

Vuodenvaihteessa muuttuneet lääkkeiden Kela-korvaukset ovat monille epäselviä. Apteekin tiskillä kuluu aikaa ymmällään olevien asiakkaiden neuvontaan.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Vuoden alussa voimaan tulleet lääkekorvausten muutokset ovat jääneet monilta huomaamatta. Apteekeista kerrotaan, että uudenlainen omavastuu aiheuttaa hämmennystä.

– Kyllä tästä tulee paljon kysymyksiä. Alkuomavastuu on tullut monille uutena asiana, ja siihen liittyy paljon epätietoisuutta, proviisori Paula Kokko Yliopiston Apteekista sanoo.

Jokunen asiakas on kääntynyt pois ja tullut ostamaan lääkkeet parin päivän päästä, kun on saanut eläkkeensä.

Marja Ritala

Alkuomavastuu tarkoittaa sitä, että asiakas maksaa korvattavat lääkkeensä 50 euroon asti kokonaan itse. Kela-korvausta lääkkeistä saa vasta sen jälkeen, kun 50 euroa on täynnä. Uusi kausi alkaa aina vuoden alusta. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä.

Paula Kokon mukaan muutos on tullut yllätyksenä myös monille erityiskorvattavia lääkkeitä käyttäville asiakkaille. He ovat tähän asti maksaneet vain kiinteän lääkekohtaisen omavastuun.

– Hintaneuvontaan on mennyt aikaa selkeästi aiempaa enemmän, Paula Kokko sanoo.

Asiakkaan ei tarvitse itse seurata alkuomavastuunsa täyttymistä, vaan tilanne näkyy apteekkien ja Kelan tietojärjestelmissä.

Kelan tietojärjestelmäongelmat mutkistaneet alkua

Suomen Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala toimii apteekkarina Kangasalla. Hän on huomannut, että varsinkaan vanhukset eivät tiedä muutoksesta. Tilanteista on kuitenkin selvitty ilman suurempia ongelmia.

Kyllä tästä tulee paljon kysymyksiä.

Paula Kokko

– Jokunen asiakas on kääntynyt pois ja tullut ostamaan lääkkeet parin päivän päästä, kun on saanut eläkkeensä, Marja Ritala kertoo.

Farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala Suomen Apteekkariliitosta kertoo, että alkuvaiheessa apteekkien henkilökunnalle ovat aiheuttaneet sekavuutta myös Kelan tietojärjestelmäongelmat. Asiakkaiden alkuomavastuun tilannetta ei ole siksi aina saatu selvitettyä. Silloin lääkekorvaus on maksettu.

Lääkekulut nousevat keskimäärin 12 eurolla

Alkuomavastuun lisäksi lääkekorvauksiin tuli vuoden alussa myös muita muutoksia. Kela muun muassa maksaa lääkkeistä peruskorvausta hieman aiempaa enemmän. Erityiskorvausluokkien prosentit säilyivät ennallaan. Lääkekatto eli lääkekulujen vuosiomavastuu aleni parilla eurolla 610 euroon.

Hintaneuvontaan on mennyt aikaa selkeästi aiempaa enemmän.

Paula Kokko

Muutoksilla tavoitellaan kymmenien miljoonien eurojen säästöjä. Uudistukset tuovat lisäkustannuksia satunnaisille lääkkeiden käyttäjille. Joidenkin paljon lääkkeitä käyttävien kulut puolestaan voivat jonkin verran pienentyä.

– Käyttäjien omavastuuosuus nousee keskimäärin 12 euroa viime vuoteen verrattuna, tutkija Katri Aaltonen Kelasta kertoo.