Kuvat revontulista saavat Rääkkylän näyttämään Lapilta

Kuvataiteilija Satu Juvonen katseli pari vuotta sitten sattumalta taivaanrantaa kameran kautta. Revontulia, Rääkkylässä, hän huomasi kotimaisemissaan. Alkoi uusi, yöllinen harrastus, joka vie taivaan kuvaajaa pimeisiin paikkoihin, joista näkee pohjoiseen.

kulttuuri
Satu Juvonen esittelee ottamaansa revontulikuvaa.
Tanja Perkkiö / Yle

Jaaman kylässä valosaaste ei estä näkymiä tähtitaivaalle. Satu Juvonen on oppinut etsimään myös kartoista paikkoja, joista olisi esteetön näkymä pohjoiseen. Suot, vaarojen laet, peltojen laidat ja ennenkaikkea talvinen järvenjää ovat paikkoja, joihin Satu on kameroineen hakeutunut.

Häntä kiehtovat tähtitaivaan näyt, planeetat, meteorit ja ennenkaikkea revontulet. Niiden ikiaikainen viehätys on kauneudessa, väreissä, mystisyydessä, jossain maagisessa, joka muistuttaa avaruudesta ja ihmisen pienuudesta.

Tähtitaivaan alla pimeässä Satu tuntee olevansa turvassa. Pohjois-Karjalan metsien eläimet eivät häntä pelota, vaan ylhäältä häntä tervehtivät tutut tähtikuviot ja aika kuluu kirkkaina öinä valvoen.

Kun on pilvisempi jakso, yöt voi nukkua, mutta revontulten ollessa aktiivisia, Satu on hereillä vaikka yö toisensa perään. Ja kuvaa, tuhansia otoksia.

Satu Juvonen
Taivas tarjoaa kuvattavaa. Tanja Perkkiö / Yle

Varsinkin elokuussa, sinistä iltataivasta ja vapaana lainehtivaa järveä vasten liekehtivät revontulet näyttävät vaikuttavilta. Aina ihmissilmä ei ole nähnyt samaa näkyä, vaan kamera ja pitkä valotusaika ovat tuoneet taivaan värit esille.

Aurora borealis vetää pohjoiseen

Vaikka revontulia voi nähdä kaikkialla Suomessa suotuisissa olosuhteissa, myös Satu Juvosen on pitänyt päästä katsomaan pohjoisen taivaan tulia Lappiin. Kun Pohjois-Karjalassa liekehtii yleensä pohjoisen suunnan taivaanranta, on Lapissa revontulten ovaali ja korona usein ihan pään päällä.

Satu kannustaa kaikkia kokeilemaan taivaan kuvaamista ja revontulien tallentamista. Tarvitaan jalusta, mahdollisimman valovoimainen objektiivi, iso aukko ja pitkä valotusaika.

– Ja lämmintä vaatetta, nauraa jättimäisiä kuvauskenkiään esittelevä taivaantarkkailija.

Keski-Karjalassa revontulia on kahden viime vuoden aikana näkynyt eniten maaliskuussa ja elokuussa.

Rääkkylän ja Kiteen revontulista ja taivaankannesta kahden vuoden aikana otettuja valokuvia on tähän saakka voinut nähdä Sadun Facebook-tilillä, mutta nyt kuvataiteilija on tehnyt vedoksia, jotka tulevat esille kotikunnassa Oravisalon Silkkipartio-ateljeehen sunnuntaina 17. tammikuuta.