Tieteelle uusi loiskärpänen löytyi Suomesta – "Todella harvinaista"

Suomen Lapista on löydetty tieteelle uusi loiskärpänen, joka on vihdoin saatu kuvattua tieteelliseen julkaisuun. Loiskärpänen löydettiin isäntäperhosestaan jo vuonna 2001, mutta sen lajistotutkimus saatiin tehtyä vasta tutkijoiden harrastuksen voimin.

luonto
Loiskärpänen
Jaakko Pohjoismäki

Eläinten luokitteluun eli taksonomian alan arvostettuun Zootaxa -tiedejulkaisuun ilmestyi joulukuussa kuvaus Suomessa löydetystä uudesta, kymmenen millimetrin suuruisesta loiskärpäsestä.

– Tieteelle uusien tämän kokoluokan otusten löytyminen on todella harvinaista. Loiskärpäset ovat hyvin tunnettu ryhmä Euroopassa, ja vaikka maallikosta tuntuu ehkä erikoiselta, niin on tämä poikkeuksellista kyllä, sanoo tutkija Jaakko Pohjoismäki Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselta.

Sinällään laji löytyi jo vuonna 2001, sen isäntäperhonen on lapinsiilikäs. Suomessa ei lajin löytyessä kuitenkaan pystytty tekemään lajin kuvaamista, ja nytkin tärkeän työn tekeminen oli kiinni tutkijoiden vapaaehtoistyöstä.

– Olen viisitoista vuotta harrastanut näitä otuksia, ja päätin, että nyt opettelen tämän ryhmän. Nyt sitten pääsin sellaiseen tilanteeseen, että oli itseluottamusta kuvata tämä laji ja tehdä oikein tiedettä sen puolesta. Olen itse tutkija, mutta tämä ei liity omiin tutkimusalueisiin, kuvailee tutkija Jaakko Pohjoismäki.

Olen viisitoista vuotta harrastanut näitä otuksia, ja päätin, että nyt opettelen tämän ryhmän.

Jaakko Pohjoismäki

Lajin kuvauksessa mukana oli myös Antti Haarto Turun ammattikorkeakoulusta. Itse loiskärpäsen löysi Oulun yliopiston nyt jo eläkeellä oleva professori Juhani Itämies.

Tutkijalle lajin kuvaus on yksi tapa päätyä niin sanotusti kuolemattomaksi, sillä laji tunnetaan kirjoissa ja kansissa sen kuvanneiden ihmisten mukaan.

– Yksittäisen harrastajan kannalta tämä on mukava henkilökohtainen suoritus, naurahtaa Jaakko Pohjoismäki.

Nyt kuvattu uusi loiskärpänen, Linnaemya bergstroemi on saanut nimensä ruotsalaisen loiskärpäsasiantuntijan Christer Bergströmin mukaan. Suomesta tunnetaan yli kolmesataa loiskärpästä.