1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin autat hankeen kylmettynyttä: älä liikuta, vaan lämmitä – liikuttaminen voi viedä hengen

Joka vuosi kymmeniä suomalaisia paleltuu hengiltä. Osaisitko sinä auttaa pakkaseen tuupertunutta? Älä ainakaan tarjoa ryyppyä lämmikkeeksi, tai ryhdy hieromaan raajoja lämpimäksi. Pahasti kylmettyneen riuska liikuttelu voi koitua jopa potilaan kuolemaksi.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Hypotermia eli alijäähtyminen koituu kuolemaksi joka vuosi useille kymmenille ihmisille. Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2010-2014 hypotermiaan on kuollut yhteensä 371 suomalaista. Pahin vuosi näistä oli 2010, jolloin 104 ihmistä kuoli altistumiseen voimakkaalle luonnon kylmyydelle, kuten tilastointitermi kuuluu.

Tapaukset sisältävät lähinnä hankeen tuupertuneita humalaisia ja maastoon eksyneitä muistisairaita vanhuksia. Hypotermiatapauksista oli keskimäärin 39 prosenttia päihtyneitä, eli alkoholin vaikutuksen alaisena siten, että se on lääkärin mukaan myötävaikuttanut kuolemaan.

Yle kertoi perjantaina tapauksesta, missä 18-vuotias opiskelijatyttö todennäköisesti pelasti Riihimäellä kireään pakkaseen sammuneen miehen hengen. Viisikymppinen mies on kiittänyt pelastajaansa sairaalavuoteelta toisen henkilön kautta.

Sosiaalisessa mediassa käytiin jutun tiimoilta keskustelua kylmettyneen oikeasta ensiavusta. Ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta Rististä vastaa SPR:n ensiapuohjeista. Hän toimii kansainvälisissä työryhmissä ja tuottaa ensiapukurssien ja ensiavun kouluttajakurssien koulutusmateriaalit. Hänen mukaansa alijäähtyminen tai kylmettyminen tapahtuu pikku hiljaa ja alkoholi usein heikentää autettavan tilaa.

– Alkoholin vaikutuksesta pintaverenkierto vilkastuu ja ihmiselle tulee lämmön tunnetta. Henkilö saattaa availla päällysvaatteita, ottaa pipoa pois päästä, ja näin lämmön haihtuminen elimistöstä nopeutuu.

Puhuttele, herättele, soita 112:een, auta varovasti

Jos kohtaa pakkasessa ulkona makaavan henkilön, toimintamalli on selkeä: pitää selvittää, saadaanko henkilö hereille puhuttelemalla tai varovasti herättelemällä, ja jos henkilö ei herää, niin on soitettava 112:een.

– Autettavan näkökulmasta pitäisi tunnistaa kylmettymisen oireet, koska elimistö reagoi palelemalla, vilunväristyksillä, ja lihakset alkavat kangistua. Ääritilanteissa, ilman alkoholiakin, saattaa seurata tajuttomuus. Silloin elimistön ääreisosissa, kuten raajoissa, on paljon kylmää verta ja silloin auttajan on oltava varovainen, muistuttaa Myllyrinne.

Kun ihminen on selvästi jääkylmä, esimerkiksi käsistä tai käsivarsista kokeillen, niin liikuttelun pitää olla varovaista, jotta kylmä veri ei lähde liian ripeästi liikkeelle elimistössä ja aiheuta näin hengenvaarallista rytmihäiriötä.

– Kylmettynyt ihminen, joka ei enää itse liiku, vaikka puhuisikin, pyritään pitämään paikallaan, vältetään tarpeetonta liikuttelua ja peitellään lämpöisesti ja odotetaan, että apu tulee paikalle, kertoo Myllyrinne.

Älä hiero raajoja, älä riisu kylmiä vaatteita

Jos ihminen löydetään maastosta ja lähellä on lämmin taukotupa tai vastaava, ja sieltä saadaan esimerkiksi huopa, jolla ihminen voidaan kantaa makuuasennossa lämpimään, siirtoa voidaan harkita, jos avun paikalle saamisen odotusaika on kohtuuttoman pitkä.

Sisätiloissakin tapahtuu vielä jälkijäähtymistä eli kehon lämpötila vielä laskee, ennen kuin alkaa lämpiämään.

Kristiina Myllyrinne

– Mutta ei riisuta potilaalta vaatteita, eikä häntä saa missään nimessä hieroa, vaan laitetaan lämmintä peitettä ympärille. Sisätiloissakin tapahtuu vielä jälkijäähtymistä eli kehon lämpötila vielä laskee, ennen kuin alkaa lämpiämään.

Lämmittäminen pitäisi tapahtua "sisältä ulospäin" eli raajoja ei saa hieroa tai liikutella, koska se lisää kylmän pintaveren kiertoa.

– Peittelyssä ensin peitellään keskivartaloa, eli keskiosaan kaikkein lämpimintä, jotta se lähtisi lämpiämään ensin. Sitten vasta raajoja lämpimäksi. Varsinainen alijäähtyneen henkilön lämmittäminen tapahtuu sairaalassa.

Ei alkoholia, ei tupakkaa

Suomalainen tarjoaa mieluusti ryyppyä lämmikkeeksi, mutta se on virhe.

– Missään nimessä ei alkoholia, koska se saa kylmän veren kiertämään, eikä tupakkaa, koska se supistaa verisuonia. Jos ihminen itse tuottaa liikettä, puhuu, tai on pystyssä, mutta palelee, niin lämmin marjamehu, sokeripitoinen lämmin juotava käy, mutta hänen on itse pystyttävä juomaan.

Hypotermiaa on lievää, keskivaikeaa ja vaikeaa. Lievää kokee monikin, kun on "umpijäässä" ja tunnoton.

– Silloin on lämmiteltävä sisätiloissa, kuumaa juomaa ja lämmintä ylle ja jalkojen ja käsien lämmittely. Pään kautta haihtuu paljon lämpöä eli päähine estää lämmönhukkaa pakkasella ja vähentää kylmettymisen riskiä.

Pahoin kylmettynyt voi vaikuttaa kuolleelta

Pahoin kylmettyneen potilaan auttaja ei välttämättä edes erota, onko ihminen eloton vai hypoterminen.

Jos et saa hereille, soita 112, ja jos et tunne peruselintoimintoja, aloita elvyttäminen.

Kristiina Myllyrinne

– Kylmällä on laiha lohtu, se myös suojaa eli peruselintoiminnot hidastuvat. Hapen tarve kudoksissa hieman vähenee ja siitä saattaa olla jopa etua verrattuna siihen, jos vamma olisi tapahtunut lämpimissä sisätiloissa, sanoo Kristiina Myllyrinne.

– Silti aina sama toimintajärjestys: jos et saa hereille, soita 112, ja jos et tunne peruselintoimintoja, aloita elvyttäminen. Hätäkeskus myös ohjeistaa auttajaa puhelimen välityksellä. Sairaalassa arvioidaan tilanne, lämmitetään ja katsotaan löytyykö elintoimintoja. Joitain kuvauksia on etenkin veteen hukkuneista, jotka ovat pitkänkin ajan kuluttua vielä selvinneet.

Tulossa tuoreet elvytysohjeet

Hengitysrytmi voi olla normaalisti 10-12 kertaa minuutissa. Hypotermiassa hengitys voi vähentyä 3-4 kertaan minuutissa, jolloin sitä on lähes mahdotonta edes tunnistaa tilanteessa.

– Sydämen rytmi voi muuttua hyvin harvakseen lyöväksi, mutta painelu-puhalluselvytyksen kriteeriksi riittää, jos ei havaitse hengitystä. Näin toimien pelastetaan ihmishenkiä, painottaa Kristiina Myllyrinne.

Elvytys tulee aina aloittaa, jos henkilöä ei saada hereille ja hän ei hengitä normaalisti tai hengityksestä ollaan epävarmoja riippumatta siitä, mikä elottomuuden on saanut aikaan. Kun ensihoitohenkilöstö saapuu paikalle, he jatkavat yleensä elvytystä myös sairaalaan kuljetuksen aikana.

Nykyisen elvytysohjeistuksen mukaan vedessä hukuksissa olleen kylmettyneen elvytys aloitetaan viidellä puhalluksella, sitten 30 painelua ja kaksi puhallusta. Muissa tapauksissa elvytys alkaa 30 painelulla, jonka jälkeen kaksi puhallusta.

– Kansainvälisissä elvytysohjeissa, jotka Euroopan elvytysneuvosto viime syksynä julkaisi, ei näyttäisi olevan juuri muutoksia nykyiseen. Tuoreimmat ohjeet julkaistaan 5. helmikuuta Suomen Punaisen Ristin sivuilla, kertoo Kristiina Myllyrinne.