1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

R-kioskilta pääsee junaan, muttei peiton alle

VR sulkee lipputoimistopalveluja tiuhaan tahtiin ja tarjoaa ihmisen tilalle automaatteja.

Rovaniemen rautatieaseman lipunmyynti lopetettiin. Lippuja saa nyt vain tästä yhdestä automaatista. Kuva: Tapio Räihä / Yle

VR:n lipputoimisto Rovaniemellä on autio ja tyhjä. Neljä asiakaspalvelijaa on irtisanottu, odotustilassa palvelee yksi lippuautomaatti. Asemarakennuksen ulkoseinämällä on toinen, mutta se on toimintakyvyttömänä kääritty tiukasti teipattuun jätesäkkiin.

Lipputoimiston ensimmäisen kiinniolopäivän 11. tammikuuta aamupäivällä odotustilan automaatilla tuskailee Ouluun pyrkivä nainen.

Tässä on vissiin joku semmonen, että se ottaa kortin aina silloin tällöin.

Asiakas junalippuautomaatilla

– Tämä automaatti ei toimi, kortinlukija ränklää. Työnnän korttia sisälle ja yritän saada maksettua, mutta laite jää vaan lukemaan korttia, nainen kertoo. Lopulta automaatti virkistyy, lukee maksukortin ja lippu solahtaa poimittavaksi.

– Tässä on vissiin joku semmonen, että se ottaa kortin aina silloin tällöin, nainen hymähtää.

Entä jos Rovaniemen ainoa junalippuautomaatti tilttaisi kokonaan?

– Sitten lippu pitäisi ostaa konduktööriltä junasta.

Sen toki voi ja saa tehdä, mutta siitä peritään lisämaksu.

Kuva: Tapio Räihä / Yle

Ei petipaikkoja ärrältä

VR:n mukaan noin 85 prosenttia asiakkaista ostaa junalippunsa muualta kuin lipputoimistoista. Lippu on näppärä hankkia VR:n nettisivuilta ja voi sen varata myös puhelimitse VR:ltä. Varatun lipun voi sitten käydä lunastamassa R-kioskilta, joka itse myös myy junalippuja.

Kyllä se lipputoimiston lakkauttaminen näkyy ja varsinkin meillä, koska ollaan lähinnä rautatieasemaa.

R-kioskikauppias Pia lompolo

– Kyllä se lipputoimiston lakkauttaminen näkyy ja varsinkin meillä, koska ollaan lähinnä rautatieasemaa, kauppias Pia Lompolo sanoo R-kioskissaan Pohjolankadulla.

– Tässä alkuvuodesta on tullut kyselyjä ja jatkossa lipunmyynti tulee kasvamaan, hän lisää.

Junalippuja on voinut ostaa R-kioskeista jo useamman vuoden, mutta vieläkään palvelu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

– Meillä on hidas yhteys VR:n tiedostoihin eikä se ole R-ketjusta kiinni, mutta jossain vaiheessa asiaan on luvassa parannusta, Pia Lompolo kertoo.

Toinen kehittämisen tarve on junapalvelujen täydentäminen.

– R-kioskeista voi ostaa junalipun istumapaikoille, lemmikkivaunuihin ja jopa autopaikkoja, mutta makuupaikkoja emme toistaiseksi myy, Pia Lompolo harmittelee.

Rovaniemen rautatieaseman laiturit Kuva: Tapio Räihä / Yle

Heille, jotka ostavat junalippunsa R-kioskista, makuupaikan saanti selviää vasta junassa konduktööriltä kysymällä. Esimerkiksi hiihtosesongin aikaan konduktöörillä saattaa helposti olla myytävänään pelkkää eioota.