yle.fi-etusivu

Joulun yksin viettänyt julkkisjoutsen sai seuraa – kaksi laulujoutsenta lyöttäytyi kaveriksi

Oulun Tuiran uimarannan läheisyydessä yksinäinen ja lentokyvytön kyhmyjoutsen on ollut kaupungin puheenaiheena jo vuoden. Sunnuntaina moni paikalla liikkunut hieraisi silmiään, kun vedessä lipui sulassa sovussa kolme uljasta joutsenta.

luonto
Kaksi pakkasesta pelastettua laulujoutsenta
Yle / Juha Hintsala

Omissa oloissaan viihtynyt kyhmyjoutsen sai vuoden vaihteen jälkeen seurakseen kaksi laulujoutsenta. Metsästä joulukuun lopulla löytynyt laulujoutsen toipui Raahen löytöeläinkodissa ja uudenvuodenpäivänä lintu lipui Oulujokeen viralliselle lintujen ruokintapaikalle. Viikkoa myöhemmin laulujoutsen oli hakeutunut kyhmyjoutsenen luo.

Linnun pyrstö oli ihan jäässä. Jääkimpaleet painoivat ainakin kolme kiloa, siinä meni kaksi vuorokautta ennekuin ne sulivat

Ari-Pekka Auvinen

– Siinä ne nukkuivat jäällä vierekkäin hyvin sopuisasti, ihan kuin olisivat olleet aina kavereita keskenään, kertoo Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen suojelutoimikunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Auvinen.

Toinen, viikkoa myöhemmin ruokintapaikalle tuotu laulujoutsen pelastettiin vuodenvaihteen jälkeen Sanginjoen Nivakoskesta paikallisen pariskunnan toimesta. Lintu oli uinut pienenevässä sulassa, kunnes kireä pakkanen teki tehtävänsä.

– Linnun pyrstö oli ihan jäässä. Jääkimpaleet painoivat ainakin kolme kiloa, siinä meni kaksi vuorokautta ennekuin ne sulivat, Auvinen muistelee.

Myöhemmin joutsen vapautettiin muiden tavoin sulana pysyvälle ruokintapaikalle.

– Mutta jo muutaman tunnin jälkeen tulokas huuteli innokkaasti muille joutsenille ja ui niiden joukkoon, Ari-Pekka Auvinen naurahtaa.

Oulun Tuiran kyhmyjoutsen tammikuisena iltapäivänä
Kyhmyjoutsen vetäytyi ennen lajitovereitaan ruokalevolleYle / Juha Hintsala

Molemmat laulujoutsenet ovat aikuisia yksilöitä, mutta tällä hetkellä ne eivät kykene lentämään. Niiden sulat ovat rispaantuneet, sulkien kehittyminen on häiriintynyt jostakin syystä. Seuraava sulkasato tuo kuitenkin uudet sulat ja samalla palauttaa myös niiden lentokyvyn. Siihen, miten kolmikon käy kesän koittaessa, on Auvisella oma arvauksensa.

Siinä ne nukkuivat jäällä vierekkäin hyvin sopuisasti, ihan kuin olisivat olleet aina kavereita keskenään

Ari-Pekka Auvinen

– Veikkaan, että lentokykyisinä laulujoutsenet lähtevät omille teilleen. Luulen, että kyhmyjoutsen ei kykene lentämään muiden mukana. Se on myös helposti kesyyntyvä ja paikkauskollinen lintu.

Uusien joutsenten tulo on kiinnostanut oululaisia. Omaan rauhaan tottuneet avantouimarit saivat sunnuntaina seurakseen monikymmenpäisen yleisön, kun ihmiset saapuivat ihailemaan kolmen joutsenen seuruetta.

– Suuri osa uimareista on ollut mielissään uusista tulokkaista, mutta eivät kaikki. Jotkut pelkäävät lintujen levittävän tauteja, mikä on aika epätodennäköistä.

– Koska linnut eivät viihdy ylempänä olevalla virallisella ruokintapaikalla, niin tarkoituksena on saada kaupungilta lupa lintujen ruokkimiseen alavirran puolelta heti uimarannan jälkeen, väläyttää Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen suojelutoimikunnan puheenjohtaja Ari-Pekka Auvinen.