1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

EU: Belgian perittävä 700 miljoonan euron verot suuryhtiöiltä

Komissio tutkii muualla Euroopassa Applen, Starbucksin ja McDonald'sin epäilyttäviä verojärjestelyjä.

Margrethe Vestager Kuva: Emmanuel Dunand / AFP

EU vaatii Belgiaa perimään 700 miljoonaa euroa veroina helpotuksia saaneilta monikansallisilta yhtiöiltä. EU:n laittomiksi katsomista verojärjestelyistä ovat Belgiassa hyötyneet olutjätti AB InBev, tupakkayhtiö British American Tobacco ja 33 muuta, pääosin eurooppalaista yhtiötä.

Kilpailukomissaari Margrethe Vestager lausui maanantaina, että Belgian tarjoama verohyöty palvelee vain valikoituja yhtiöitä ja panee pienimmät epätasa-arvoiseen asemaan.

Tapaus lukeutuu EU:n veroparatiisiponnistelujen pitkään sarjaan. Komissio tutkii myös verosopimuksia muissa maissa, kuten amerikkalaisten IT-jätin Applen verojärjestelyjä Irlannissa, kahvilaketju Starbucksin järjestelyjä Hollannissa ja pikaruokayhtiö McDonald'sin sopimuksia Luxemburgissa.

– Kansalliset veroviranomaiset eivät voi antaa millekään yhtiölle epäreilua etua muihin nähden, oli kyse miten suuresta tai mahtavasta yhtiöstä tahansa, kilpailukomissaari Vestager sanoo.

Euroopan komissio on arvioinut, että verosuunnittelun ja harmaan talouden takia EU:n jäsenmaat menettävät vuosittain noin 1000 miljardia euroa verotuloja.

Belgia on myös suomalaisyritysten suosiossa

Ylen makasiiniohjelma Ajankohtainen kakkonen selvitti toukokuussa 2015 suomalaisten yritysten toimintaa Belgiassa. Ohjelman keräämien tietojen mukaan suomalaisille yrityksillä oli vuosien 2006–2011 välisenä aikana varoja Belgiassa noin 20 miljardia euroa.

Yhtiöt, joilla oli suuri varoja Belgiassa, olivat Fortum, Nokia, Stora Enso, Kone, Outokumpu, Neste Oil, Metso, Carcotec, Rapala ja F-Secure.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, että komission 35 yrityksen listalla olisi mukana suomalaisia yrityksiä.

Suuryritykset ovat keskittäneet Belgiaan etenkin rahoitustoimintojaan.

Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa Metson entinen talousjohtaja Reijo Koistinen kertoi, miksi yhtiöt ovat sijoittautuneet juuri Belgiaan:

– Belgian verolainsäädäntöön sisältyy muista maista poikkeava oman pääoman laskennallinen korkovähennys – Notional Interest Deduction eli NID-vähennys. Tätä hyödyntäen verotettava tulos ja sitä kautta maksetut verot saadaan selvästi matalammaksi kuin rahoitusyhtiön kirjanpitotulos on.

– Kun Suomen yhteisöverotus on 20 prosenttia, Belgiassa päästään alle 10 prosentin. Se on jo veroparatiisille tyypillinen veroaste, Koistinen sanoi.