Pakkaspäivinä kouluissa riittää energiaa – liiankin kanssa

Pakkaspäivien iltapäivät ovat koululuokissa energistä aikaa. Kun energiaa ei pääse välituntien aikana purkamaan pihalla, sitä riittää myös oppitunneilla. Välituntien tekemisellä ongelmia voidaan purkaa etukäteen.

Kotimaa
Koululaisia oppitunnilla.
Yle

Pakkaspäivä on haaste myös opettajille. Kun normaalia ulkona vietettyä välituntia ei ole, jäävät oppilaiden ylimääräiset energiat usein purkamatta. Varastoon jäänyt virta ei aina purkaudu kovana koulutyön puurtamisena, vaan useimmiten juuri päin vastoin.

– Kyllähän se näkyy, jos ollaan koko päivä sisällä, myöntää Oulun Kaakkurin yhtenäiskoulun rehtori Jukka Alatalo.

– Iltapäivän tunnit ovat silloin, sanoisinko energisempiä, kuin aamupäiväntunnit.

Alakoulun pakkasraja 15 astetta

Yleensä ala-asteella ulos mennään aina, jos pakkasta on korkeintaan 15 astetta. Sitä kylmemmällä asiaa pitää puntaroida tarkemmin, mutta esimerkiksi ulkoliikunnassa 15 asteen kohdalle on piirretty pakkasraja. Pakkaspäivien välituntikäyntejä voidaan harkita luokka- ja ryhmäkohtaisesti.

Iltapäivän tunnit ovat silloin, sanoisinko energisempiä.

Jukka Alatalo

Yläkoulun puolella välitunnille meno on Kaakkurissa yleensäkin vapaaehtoista ja oppilaat voivat viettää välitunnin myös sisällä. Välituntien aikana opettajat ja oppilaat ovat järjestäneet myös erillistä välituntitoimintaa.

– Omalla tavallaan se sitten purkaa sitä kasautuvaa energiaa, sanoo Alatalo.

Samoilla linjoilla on myös opinto-ohjaaja Susanna Luomala.

– Nuorilla on hyvä olla järkevää tekemistä ja sellaista he myös toivovat. Nuoret järjestävät toisillensa tekemistä myös itsenäisesti.