1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Operaatio sairaalassa ja kuntoutus kylpylässä – Etelä-Karjala hamuaa nyt kiinalaisia terveysmatkailijoita

Maakuntajohtaja Matti Viialaisen mielestä terveyspalveluja voisivat tarjota sairaalat ja kylpylät yhteistyössä. Lappeenrannan lentokentälle voi jatkossa tulla lentoja suoraan Kiinasta.

Kuva: Yle

Luontoa, rauhaa ja terveyttä. Tässä matkailutäkyt, joita Etelä-Karjala voisi maakuntajohtaja Matti Viialaisen mukaan tarjota kiinalaisille matkailijoille.

Etelä-Karjalassa on jo aiemmin pyritty löytämään malli, jolla ulkomaalaisille eli lähinnä venäläisille turisteille voitaisiin myydä terveyspalveluja. Vielä ei ole onnistuttu.

Voi olla operaatioita, joita tehtäisiin meidän sairaaloissa ja kuntoutumisjakso olisi vaikka näissä meidän kylpylöissä.

Matti Viialainen

Maakuntajohtajan mukaan tarkoituksena ei ole kaivaa vanhoja suunnitelmia naftaliinista. Hänen mielestään sosiaali- ja terveyspalvelujen muuttuminen maakuntavetoiseksi mahdollistaisi palvelujen viennin.

– Voi olla operaatioita, joita tehtäisiin meidän sairaaloissa ja kuntoutumisjakso olisi vaikka näissä meidän kylpylöissä, Viialainen visioi.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä terveysmatkailun kehittämisestä ei toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan ole hiljattain ollut puhetta.

– Mehän kuntoutamme itse, jos teemme toimenpiteitä. On varmasti paljon kylpylöitä, jotka ovat valmiita ottamaan tällaisia potilaita, Itkonen pohtii.

Kiina-osaamista haussa

Etelä-Karjalan liitto palkkasi vuosi sitten Venäjän asiantuntijan. Maakuntaliitto pohtii nyt, miten kiinalaisten houkutteluun aletaan suunnata voimavaroja.

– Nyt täytyy miettiä, miten Kiina-osaaminen otetaan Etelä-Karjalassa huomioon, jotta olisimme siinä ensimmäisiä maakuntia, jotka ovat vahvasti liikkeellä.

Esimerkiksi Lappi on jo saanut matkailussa paljon aikaan.

Venäläisiä ei tietysti hylätä.

Matti Viialainen

Etelä-Karjalasta on jo luotu suhteita Kiinaan. Varsinaisia liiketoimia, tuotteita ja palveluja pitää nyt kehittää.

– Se on saatava lähikuukausina liikkeelle, Viialainen patistaa.

– Tässä on meidän matkailutoimijoille, lentokentälle, palvelutuottajille ja ohjelmajärjestäjille haastetta, hän lisää.

Lappeenrannan lentokentälle eloa

Syitä kiinalaismatkailijoiden houkutteluun on useita. Maan talous kasvaa vauhdilla. Lisäksi Suomella ja Kiinalla on Viialaisen mukaan perinteisesti hyvät välit.

Osasyynä on myös venäläismatkailijoiden väheneminen.

– Venäläisiä ei tietysti hylätä, Viialainen korostaa.

Jos isossa mittakaavassa aiotaan kehittää Saimaan matkailua niin Aasia ja sieltä suurimpana Kiina on aivan välttämätön markkina-alue.

Matti Viialainen

Myös rauhallista eloa viettävälle Lappeenrannan lentokentälle pyritään saamaan enemmän liikennettä.

– Meillä on voimakas tarve saada charter-yhteyksiä ja kenties muitakin lentoja suoraan Kiinasta ja toisaalta täältä Kiinaan saakka. Jos isossa mittakaavassa aiotaan kehittää Saimaan matkailua niin Aasia ja sieltä suurimpana Kiina on aivan välttämätön markkina-alue, Viialainen toteaa.

Aluksi kiinalaiset voisivat tulla Etelä-Karjalaan Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Viialainen puhuu stopover -matkailusta, jota Helsinki-Vantaalla kehitetään. Ideana on, että matkailijat viettäisivät Suomessa muutamia päiviä.

– Me olemme parin tunnin päässä junalla. Meillä täytyy olla tuotteita, jotka sopivat heille. Mutta verkot on heitettävä Kiinan vesille itsekin ja katsoa, miten charter-yhteyksiä saataisiin Lappeenrantaan.

Koulutuksestakin vientivaltti

Matkailun lisäksi Etelä-Karjalassa olisi potentiaalia viedä Kiinaan myös koulutusta. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla ja Saimaan ammattikorkeakoululla on jo nyt kiinalaisia opiskelijoita.

– Se on valtava maa. Se on väestöltään ja taloudeltaan johtava maa tällä vuosisadalla. Jos me emme sitä ota huomioon niin me viranomaisetkaan emme tee töitämme, Viialainen pamauttaa.