Uudet opintolinjat nappaavat väliinputoajat: "Pahin vaihtoehto on jäädä kotiin"

Peruskoulunsa päättäneet ja opintonsa keskeyttäneet halutaan napata ammatillisten opintojen pariin keinolla millä hyvänsä. Uusin keino ovat opistojen valmentavat linjat, joilla autetaan oman alan löytämisessä.

Kotimaa
Jemina Joensuu, Roosa Raninen ja Tiia Miettunen Ammattiopisto Lappian Valma-koulutuksessa.
Jemina Joensuu, Roosa Raninen ja Tiia Miettunen uskovat, että uusi kiinnostava ala löytyy Lappian Valma-koulutuksen avulla.Laura Valta / Yle

Ammattiopisto Lappian tiloissa opiskelee ryhmä nuoria, jotka eivät vielä ihan varmasti tiedä mitä he haluavat olla isona. Opintopisteitä ropisee silti, ja jos intoa riittää, löytyy kokeilujen kautta oikea alakin.

Jemina Joensuu, Roosa Raninen ja Tiia Miettunen kiittelevät ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta eli tuttavallisesti Valmaa, johon he hakivat keskeytettyään toisen asteen opinnot, jotka eivät tuntuneet omilta.

– Olisin muuten varmaan kotona tällä hetkellä, Raninen toteaa Miettusen ja Joensuun myönnellessä samaa.

"Tarpeeseen on tullut"

Ja koti on viimeinen paikka, johon nuorten halutaan jämähtävän, muistuttaa opettaja Mira Karhu Pohjantähti-opiston Avain ammattiin -linjalta, joka tarjoaa Valman kaltaisen hengähdyspaikan nuorille, aikuisille alanvaihtajille ja maahanmuuttajille.

– Pahin vaihtoehto on, että jää kotiin. Jokainen päivä, jonka makaa kotona, nostaa kynnystä hakea opintoihin, Karhu painottaa.

Jokainen, joka jatkaa miltä tahansa ammattiin valmentavalta linjalta varsinaisiin opintoihin, on voitto.

– Vielä on ollut vähän alkusähläystäkin ja ollaan haettu oikeaa toimintamallia, mutta tarpeeseen tämä on tullut. Ja osa on jo mennyt eteenpäin ja päässyt ammatillisiin opintoihin, ja se on hieno juttu, hymyilee Lappian Valma-koulutuksen vetäjä, opettaja Susanna Malin.

Alat tutuiksi työ- ja koulukokeiluilla

Erilaisten valmentavien koulutusten suurin etu on, että jokaiselle opiskelijalle räätälöidään oma polku ja tarjotaan mahdollisuus tutustua suoraan työelämään ja eri alojen kouluihin. Sitä Lappian Valmassa opiskelevat tytökin arvostavat.

– Eniten odotan työharjoitteluja, että pääsee kokeilemaan onko ala sellainen kuin haluan, kertoo lähihoitajan opinnoista kiinnostunut Raninen.

– Tämä on siinä hyvä, että kun aion hakea lähihoitajaksi, niin voin nähdä enemmän millaista siellä on ja sitten on helpompi päästä pääsykokeista läpi. Saan täällä suoritettua jo jotain kursseja pois, lisää Joensuu.

12.1. klo 9.18: Korjattu yhteishaun päivämäärät.