Koe uusi yle.fi

Pakkanen patoaa jokia Kainuussakin – "Veden pinta on ylempänä kuin piha"

Kova pakkanen ja suuret virtaamat aiheuttavat hyydepatoja myös Kainuussa. Sotkamon Tipasjoella nouseva vesi uhkaa kalankasvattamoa, mutta hyydepatoja on muuallakin Kainuussa.

luonto
Hyydepato nostaa veden pintaa
Karoliina Kemppainen / Yle

Sateinen loppuvuosi ja sen jälkeen alkavat kovat pakkaset ovat huono yhdistelmä. Tammikuuksi virtaamat ovat nyt joissa suuria, yhdessä kovan pakkasen kanssa se aiheuttaa hyydepatoja. Viikonlopun lumisade pahensi tilannetta entisestään.

– Kaksi vuotta sitten oli vastaava tilanne. Hyydepadot tulevat yleensä samoihin jokiin, sanoo Kainuun ELY-keskuksen vesihuoltoinsinööri Jari Pesonen.

Pahin tilanne on Sotkamon Tipasjoella, mutta Kainuun ELY-keskukselle on ilmoitettu hyydepadoista myös Sotkamon Tuhkajoelta, Ristijärven Torvenkoskelta ja Kajaanin Mainuanjoelta.

Sotkamon Tipasjoella hyydepadot ovat nousseet jo Markku Tuikan kalankasvattamon altaiden päälle. Kannellisissa altaissa kasvaa kirjolohta ja siikaa.

Tänne asti on sinnitelty, mutta nyt tarvitaan järeämpiä konsteja

Markku Tuikka

– Sohjo patoaa itse itselleen patoa. Veden pinta on ylempänä kuin piha. Jäätä ja jääsohjoa on altaiden päällä. Jos tämä jatkuu, niin sitten tulee ongelmia. Tänne asti on sinnitelty, mutta nyt tarvitaan järeämpiä konsteja, sanoo Markku Tuikka.

Tiistaina ELY-keskus lähettää urakoitsijan Tipasjoelle avuksi. Sääennusteen mukaan pakkanen on lauhtumassa, joten lauhtuminenkin vähentää hyyteen muodostumista.

– Rakennus on jo osin jääsohjon ympäröimänä. Siinä on sellainen ilmiö, että se sohjokin pidättelee vettä. Sohjoa on pihalla jo metrin verran, sanoo Tuikka.