1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

MV-lehteä vastaan nousi boikottirintama – Kokoomusnuoret: Rahahanat saatava kiinni

Yhdeksän opiskelija- ja nuorisojärjestöä vaatii, että yritykset lopettaisivat mainostamisen kiistellyssä MV-lehdessä. Maanantaisessa kannanotossa on mukana edustus kaikista suurista puolueista, ei kuitenkaan perussuomalaisista.

Kuvakaappaus MV-lehden etusivusta. Kuva: Yle

Useat poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat, että sellaiset yritykset, jotka ovat hankkineet mainostilaa kiisteltyjen MV-lehden ja Uber Uutisten sivuilta, lopettaisivat "vihapuhetta ja toistuvia valheita levittävien" julkaisujen tukemisen ja kantaisivat yhteiskunnallisen vastuunsa.

Se, että julkaisee muka-uutisia ja lietsoo vihaa ja rasismia, pitää tuomita tiukasti.

Daniel Sazonov

Yhdeksän eri järjestön allekirjoittama kannanotto on julkaistu tänään maanantaina, ja se on luettavissa muun muassaKokoomuksen Nuorten Liiton nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Yhteisessä kannanotossa on mukana edustus kaikista suurista puolueista, ei kuitenkaan perussuomalaisista.

Maanantainen kannanotto on jatkoa Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden eli SONK:n jo aiemmin aloittamalle boikotille (siirryt toiseen palveluun), kertoo Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov.

– Halusimme mukana olevien poliittisten opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kanssa antaa vahvan viestin siitä, että se, mitä MV-lehti ja muut sen kaltaiset sivustot tekevät eli julkaisevat muka-uutisia ja lietsovat vihaa ja rasismia, pitää tuomita tiukasti.

– Koska niiden toimintaa rahoitetaan mainostavien yritysten kautta saatavilla mainostuotoilla, vahvin tapa puuttua on, että rahahanat saadaan kiinni, Sazonov selventää kannanoton taustoja.

Sazonovin mukaan moni yritys ei välttämättä edes tiedä mainostavansa MV-lehden kaltaisilla sivustoilla. Kyseessä on hakukoneyhtiö Googlen tarjoama mainospaikka, ja jos rajauksia mainostamiseen ei osaa tehdä, voi sivustoille päätyä mainostamaan tahtomattaan, hän sanoo.

"Se olisi vaarallinen polku"

Sazonov pitää yhdeksän eri järjestön yhteistä kannanottoa painokkaana ilmauksena siitä, etteivät poliittiset toimijat hyväksy sitä, mitä MV-lehti ja muut sen kaltaiset julkaisut tekevät.

Demokratian näkökulmasta on tärkeää, että ihmiset uskaltavat jatkossakin avata suunsa ja sanoa mielipiteensä.

Daniel Sazonov

– Yksi erittäin huolestuttava osa on se, millä tavalla tällaiset julkaisut ohjaavat ja kohdistavat vihapuhetta ja uhkailua, ei vain yleinen ilmapiiri ja vihanlietsonta, hän sanoo ja kertoo, että SONK:n puheenjohtaja Hanna Huumonen sai vastaansa äkäisen palauteryöpyn, kun järjestö julkaisi oman kannanottonsa MV-lehdestä ja Uber Uutisista viime viikolla.

– Suomalaisen demokratian näkökulmasta on tärkeää, että ihmiset uskaltavat jatkossakin avata suunsa ja sanoa mielipiteensä – pelkäämättä, että joutuu kohtaamaan vihaisen palauteryöpyn, uhkauksia, tappouhkauksia. Pahimmillaan sillä on sellainen vaikutus, että nuoret valitsevat jonkin muun polun kuin poliittisen vaikuttamisen tai oman mielipiteensä ääneen sanomisen. Se olisi vaarallinen polku, Sazonov toteaa.

Järjestöt huomauttavat, ettei verkkojulkaisulla ole sitovaa velvoitetta varmistaa sisältönsä todenmukaisuutta, mutta mainostilaa hankkivalle yritykselle ei ole eduksi näyttäytyä toistuvien valheiden tukijana.