1. yle.fi
  2. Uutiset

Pahimmat porokatovuodet takana – Kannattavuus noussut

2010-luvun alkuvuosina teurasporojen määrä väheni reilusta sadasta tuhannesta 70 000:een yksilöön. Aallonpohjasta päästiin, sillä kuluvalla kaudella teurasporoja saattaa olla jopa 90 000 päätä. Samaan aikaan lihan keskihinta euroissa on noussut yli kymmenen euron, eivätkä kustannukset ole kohonneet.

Kotimaan uutiset
Poroja erotusaitauksessa.
Jarmo Nuotio / Yle

– Sellainen valistunut arvaus on, että parempaan suuntaan olisimme menossa. Ehkä tuonne 90 000 teurasporon pintaan päästään, sanoo Paliskuhtain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollilla.

– Viime kaudella teurasporoja oli noin 85 000 kappaletta.

Ollila ei pidä teurasmäärien nousua dramaattisena, mutta selvästi ylöspäin on päästy vuosista 2013–2014.

Kyseessä olivat aallonpohjavuodet, johon pudottiin suhteellisen nopeasti. Vuonna 2011 teurasporoja oli vielä yli 100 000 ja jo vuonna 2013 pyörittiin 70 000 yksilön lukemissa.

Kaksi nousukautta

Samaan aikaan porotalouden kannattavuus lähti jo hienoiseen alamäkeen. Nyt nousua on ollut jopa kahden kauden ajan.

Ensinnäkin jo viime vuonna lihan ostohinta nousi yli yhdeksän euron kilolta. Tällä kaudella porontuottaja saa lihasta parhaan hinnan vuosiiin.

– Jos me puhutan näistä verottomista kilohinnoista, niin kyllä me taidamme sen kympin ylittää ihan verottomanakin. Arvonlisävero, 14 prosenttia tulee tähän päälle sitten, Anne Ollila sanoo.

– Kyllä kannattavuus on varmasti mennyt myös ylöspäin. Tänä vuonna ei ole kovin huolestuttavaa sanottavaa kustannuksistakaan. Kyllä tuolla talouspuolella kaikki näyttää nyt hyvältä, Ollila toteaa.

Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan, että jo viime kaudelle ennustettiin aiempaan parempia kannattavuuslukuja. Viime kauden tarkastelu on vielä kesken ja tuloksia saadaan aikaisintaan maaliskuussa.

Tutkija Jukka Tauriainen uskoo, että juuri kustannusten maltillinen nousu on voinut tehdä jo viime kaudesta porotaloudelle aiempaa kannattavamman.

Lue seuraavaksi