"En ollut käynnistämässä mitään isoa kampanjaa" – #lääppijä-kuohunta nosti vaietun ilmiön näkyväksi

Satu Lapinlampi aloitti lääppijäkampanjan sosiaalisessa mediassa. Aihetunniste #lääppijä nosti melkoisen some-myrskyn. Maanantaina aiheesta oli twiitattu jo yli 15 000 kertaa.

Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Oululaisen teknologiayritys Hiotun neuvotteluhuoneessa istuu hämmentynyt toimitusjohtaja Satu Lapinlampi. Hän on yllättynyt kuinka ison pallon hän pistikään muutamaa päivää aiemmin liikkeelle. Yhdessä Twitter-ystävänsä kanssa keskusteltuaan syntyi aihetunniste #lääppijä. Maanantaina aiheesta on julkaistu twiittejä jo yli 15 000.

– En todellakaan ollut käynnistämässä mitään isoa kampanjaa. Olin jo silloin iloinen, kun aihetunnistetta oli käytetty viisi kertaa. Ajattelin vain sitä, miten saadaan ihmiset kertomaan seksuaalisesta ahdistelusta, jota ovat kokeneet. Kynnys ilmoittaa poliisille on ilmeisen korkea.

Lapinlampi korostaa, että hän halusi tehdä ilmiöstä näkyvän. Uudenvuoden tapahtumat vaikuttivat Lapinlammen idean syntymiseen, mutta taustalla oli muutakin, kuten poliisin suhtautuminen asiaan.

– Naisten ahdistelusta on puhuttu kummallisesti siihen sävyyn, että se olisi tuore ilmiö, jotain mitä ulkomaalaistaustaiset miehet tekee, ihmettelee Lapinlampi.

Satu Lapinlampi huomauttaa myös, että kyse ei ole vain naisiin kohdistuvasta ilmiöstä, vaan myös miehet voivat joutua ahdistelun kohteeksi.

Ihmisten avoimuus yllätti

Seksuaalista ahdistelua on Satu Lapinlammen mukaan pitkään vähätelty.

Järkyttävän suuri osa ahdistelluista on ollut alle 13-vuotiaita.

Satu Lapinlampi

– Toivon että ongelma pysyy jatkossakin esillä näkyvämpänä ja tuomittavampana. Jostain syystä asiaa on vähätelty kauhean paljon. Jos joku puristaa pakarasta tai tarttuu tissiin, niin sitä ei ole välttämättä koettu, että se on iso itsemääräämisoikeuden loukkaus.

Twitter-viestit ovat paljastaneet Lapinlammelle ahdistelun kohteista jotain pelottavaa.

– Järkyttävän suuri osa ahdistelluista on ollut alle 13-vuotiaita. Se on kauheaa ajatella.

Hän kertoo olleensa yllättynyt ihmisten avoimuudesta, kun niin moni on kertonut ahdistelukokemuksistaan ensimmäistä kertaa ja omalla nimellä.  

– On ollut aivan mieletöntä miten rehellisesti ja hienosti ihmiset ovat jakaneet kertomuksiaan.

Twitter-tili jäähylle

Satu Lapinlammen omalle Twitter-tilille tuli maanantaina päälle käyttöesto liiallisen aktiivisuuden vuoksi. Se ei harmita, sillä vakavan asian ympärille on syntynyt vilkas keskustelu.

– Olisin halunnut antaa sydämen jokaiselle aiheesta twiitanneelle ja kertoa, että heidät on kuultu ja huomioitu, mutta ilmeisesti siellä on jotain määrällisiä rajoituksia, jotka tulivat nyt päälle.

Lapinlampi uskoo, että keskustelu voisi saada aikaan muutoksen.

– Toivon, että jos joku kertoo joutuneensa seksuaalisen ahdistelun uhriksi, hänet otetaan todesta. Jos joku näkee seksuaalista ahdistelua, puolustaa ja menee väliin. Toivon myös, että tämän myötä seksuaalinen ahdistelu tuomitaan ja kynnys ilmoittaa poliisille madaltuu.