Koe uusi yle.fi

Laki mahdollistaa jäällä autoilun jopa kortittomalle

Laki ei aseta esteitä jäällä autoiluun. Vaikka liikkuminen tapahtuukin yleisten teiden ulkopuolella, on jäällä autoilussa myös noudatettava lakia. Kun autolla siirrytään esimerkiksi järven jäälle, noudatetaan tuolloin maastoliikennelakia. Se mahdollistaa autoilun vaikkapa 15-vuotiaalle, mutta ei vapauta esimerkiksi turvavyön käytöstä.

liikenne
Kolin jäätie.
Ari Haimakainen / Yle

Tämän talven nopeasti vahvistunut teräsjää on saanut jotkut autoilijat jo järvien jäille. Monelle kuljettajalle ei välttämättä ole selvää, mitä lakia jäällä autoiltaessa on noudatettava.

– Kun autolla siirrytään esimerkiksi järven jäälle, noudatetaan tuolloin maastoliikennelakia. Sen mukaan suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa ja auton tulee olla rekisterissä ja vakuutettu. Myös turvavyö tulee olla kiinnitettynä.

– Jäällä ajamiseen riittää 15 vuoden ikä, eli ajokorttia ei tarvita. Mutta jos ajetaan vaikkapa virallisen jäätien ylitse, pitää kuljettajalla olla voimassa oleva ajokortti, kertoo ylikonstaapeli Juha Uusitalo Itä-Suomen Poliisista.

Jäällä ajaminen ei vapauta rattijuopumussäännöksistä.

Jäällä ajamiseen riittää 15 vuoden ikä, eli ajokorttia ei tarvita.

Juha Uusitalo

Mikäli kaksi autoa sattuisi kolaroimaan jäällä, sovellettaisiin lakia, joka koskee moottoriliikennealueen ulkopuolella sattunutta rikkomusta.

– Tiealueen ulkopuolella liikuttaessa on myös noudatettava erityistä varovaisuutta, sanoo Uusitalo.

Poliisi ja pelastusviranomainen muistuttavat jäällä autoilla tai moottorikelkoilla liikkuvia jään yllättävistä epätasaisuuksista ja mahdollisista railoista.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tampere

Valtion tuki Tampereen monitoimiareenalle varmistui – "Sehän on hieno uutinen"

Egypti

Egyptin media: Ainakin 85 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Luonto

Borneon orangeilla on toivoa