1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Faces-festivaali saa jatkoa ja muuttaa Fiskarsiin

Faces-festivaali muuttaa Fiskarsin ruukkikylään. Tapahtuman piti loppua kokonaan jo toissa vuonna, mutta se jatkuu edelleen sekä yleisön vaatimuksesta että yleisen ilmapiirin takia. Viimeksi festivaali on järjestetty Raaseporin linnan raunioilla ja sitä ennen Pohjan kirkonkylässä ja Billnäsissä.

Kuva: Yle

Faces-festivaali saa jälleen uuden pitopaikan, kun Raaseporin linnan rauniot vaihtuvat Fiskarsin ruukkikylään. Festivaalijohtaja Börje Mattsson haluaa siirtää tapahtuman metsän kätköistä ihmisten ilmoille.

– Linjasimme jo pari vuotta sitten, että meidän on mentävä sinne, missä ihmiset ovat. Pohdimme eri vaihtoehtoja Länsi-Uudellamaalla ja yhtenä iltana – tai aamuna – tuli mieleen, että meillähän on Fiskars. Siellä yhdistyy moni asia: se on iso kylä, jossa on paljon ihmisiä, mutta myös vanhaa miljöötä, metsää ja vettä.

Kylän suurin maanomistaja Fiskars-yhtiö suhtautuu tapahtumaan myönteisesti.

Tapahtumapaikan lisäksi uudistuu koko konsepti

Faces-festivaali järjestetään uudessa paikassa täysin uudella periaatteella. Mattsson kehuu löytäneensä Fiskarsista toinen toistaan kiinnostavampia esiintymispaikkoja. Esimerkiksi Puimala on parhaillaan remontissa ja sinne tulee yksi festivaalin esiintymispaikoista.

Kuva: Jonna Riikka

– Mitään varsinaista suljettua festivaalialuetta ei ole ja tapahtuma on myös siinä mielessä aivan uudentyyppinen. Lippuasioita mietitään vielä, mutta todennäköisesti eri lavoilla on omat pääsylippunsa ja lisäksi tulee koko festivaalin kattava ranneke. Tapahtumassa on myös ilmaisohjelmaa.

Yläruukissa on kahden esiintymiseen soveltuvan sisätilan lisäksi valmiiksi katettu piha-alue, joka muuttuu ruokabasaariksi festivaalin aikana. Yleisölle on näin ollen tarjolla säänsuojaa aikaisempia pitopaikkoja enemmän. Leirintäalue sijaitsee Baklurassa ja Family Camping sekä Small Faces urheilukentällä.

Monikulttuuriselle festivaalille entistä suurempi tarve

Vaikka metsäfestivaalin aika on ohi, on monikulttuurisuutta korostavalle tapahtumalle ainakin festivaalijohtajan mielestä suurempi tarve kuin koskaan aikaisemmin.

– Festivaalin alkuperäinen tavoite oli kertoa yleisölle Suomen monikulttuurisuudesta. Se tehtävä on täytetty, mutta monikulttuurisuus pitäisi saada toimimaan paremmin. Nyt kun vielä tuli tämä uusi pakolais- ja turvapaikanhakijatilanne, niin se on luonut ihan uuden tarpeen Faces-festivaalille.

Faces kutsuu kaikki Suomen vastaanottokeskukset mukaan festivaalin toteuttamiseen. Esimerkiksi Kauhavan vastaanottokeskuksesta on todennäköisesti tulossa bändi esiintymään tapahtumaan.