Nuuskabisnes jyllää – hinta moninkertaistuu katukaupassa

Tullin mukaan nuuskan takavarikot ovat lisääntyneet selvästi 2010-luvulla. Salakuljettamiseen houkuttelee kova kysyntä ja myyjän ansaitsemat rahat. Parhaimmat markkinat ovat Etelä-Suomessa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Kotimaa
Mies ottaa nuuskaa nuuskapurkista.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nuuskaa myydään ja käytetään (siirryt toiseen palveluun) entistä enemmän, varsinkin kokeilukäyttö (siirryt toiseen palveluun) on yleistynyt. Sitä myydään armeijan kasarmeilla, sitä välitetään katukaupassa ja ostajina ovat muun muassa nuoret ja urheilijat. Varsinkin joukkuelajien edustajat ovat tavallista suurempi nuuskankäyttäjäryhmä.

Lisääntyneen kysynnän myötä nuuskan hinta on noussut katukaupassa monilla paikkakunnilla lähes pilviin. 30 eurolla laivalta tai Ruotsista ostettu "nuuskasinko" eli kymmenen rasian pakkaus myydään eteenpäin Etelä-Suomen markkinoilla selvästi yli sadalla eurolla. Hinta on jopa nousussa.

– En rupea antamaan neuvoja paljonko nuuskasta kannattaa maksaa. Mutta hinnat ovat nousseet kokonaisuudessaan, toteaa Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Hänen mukaansa hinta määräytyy sen mukaan, missä sitä myydään.

– Jos ollaan lähellä Ruotsin rajaa pohjoisessa, niin hinta on huomattavasti alhaisempi. Mutta jos puhutaan suurista asutuskeskuksista Etelä-Suomessa, hinta on korkeampi. Siihen vaikuttaa myös se, kuinka paljon kerralla ostaa.

Hintapiikki johtuu osin myös siitä, että Tornion rajavalvontaa on kiristetty turvapaikanhakijoiden määrän kasvun takia.

Se taas on johtanut siihen, että varsinkin kavereilleen nuuskaa Ruotsista hakeneet nuuskankuljettajat ovat yrittäneet siirtää reittejään Tornion rajanylityspaikasta muualle.

Nuorten miesten harrastus

Nuuskan käyttäjistä ylivoimaisesti suurin osa on nuoria miehiä. Joukossa korostuu armeijassa olevien (siirryt toiseen palveluun) ja muutamien joukkuelajien urheilijoiden osuus.

– Kyllä meillä on tällaista havaintoa. Käyttäjäporukka selkeästi painottuu nuoriin miehiin.

Sinkkosen mukaan esitutkinnassa on paljastunut myös urheilijoiden osuus käyttäjistä. Sama havainto on tehty armeijan käyneiden osalta.

THL:n tekemän Nuorten terveystapatutkimus 2015 -kyselyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan nuorimmat nuuskaa kokeilleet ovat vain 12-vuotiaita. Kokeilut tuossa ikäryhmässä on kuitenkin harvinaisia.

Sinkkonen lähtisi vähentämään nuuskan käyttöä poistamalla siihen liittyvää ihailua.

– Nuuska on sinänsä aikamoinen ongelma, kun monissa piireissä pidetään jopa ihailtavana, että käytetään nuuskaa. Valistuksella pitäisi saada tätä käsitystä muutetuksi.

Esimerkiksi jääkiekkoliitto on esittänyt nuuskan totaalikieltoa.

Tutkinnassa isoja juttuja – takavarikkoon satoja kiloja vuosittain

Nuuskan laittoman tuonnin kokonaismäärää ei tiedä kukaan. Käyttäjätilastojen mukaan määrä on paljon suurempi kuin takavarikkoon jäävä määrä, sillä käyttäjiä on eri tutkimusten mukaan niin paljon.

Vuosittain Tullin haaviin jää jopa satoja kiloja salakuljetettua nuuskaa. Parhaillaan Tullilla on tutkinnassa useita, jopa satojen kilojen tuontiin liittyviä juttuja.

– On meillä useita juttuja. Puhutaan kymmenistä tai sadoista kiloista. Osahan tekee tätä ihan ammatikseen.

Määrät ovat olleet selkeässä kasvussa kuluneen viiden vuoden aikana. Sinkkonen puhuu jopa 2010-luvun ongelmasta.

Ei edes lahjaksi

Laillisesti nuuskaa saa tuoda vain omaan käyttöön. Rajana on 30 enintään 50 gramman suuruista rasiaa eli kolme kymmenen rasian "sinkoa" tai "tornia". Kaverille nuuskaa ei saa tuoda edes lahjaksi.

Laillisesti nuuskaa saa tuoda Ruotsista ja ruotsinlaivoilta. Laittomasti sitä tuodaan ainakin Ruotsista, Virosta ja Venäjältä.

Nuuskan salakuljetuksesta voidaan määrätä sakkoa tai enimmillään jopa vankeutta. Lisäksi tuoja tai ostaja voi joutua maksamaan veroja ja ostajaa voidaan syyttää laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Tavaran levittäminen alaikäiselle on moitittavampaa.