Koe uusi yle.fi

Kainuussa kuvataan ranskalaista lyhytelokuvaa – "Nyt saamme avattua peliä ulkomaille"

Kainuu kiinnostaa elokuvantekijöitä muun muassa luonnon ja maisemien takia. Maakuntaan alkaa saapua nyt myös ulkomaisia elokuvatuotantoja.

viihde
Kuvaustilanne kuva Piilotetut-elokuvan kuvauksista.
Alvi Pakarinen

Kainuussa tullaan kuvaamaan tänä vuonna useita elokuvatuotantoja. Vuodesta on tulossa monipuolinen ja mielenkiintoinen, sanoo projektipäällikkö Marko Karvonen Arctic Image -kehittämishankkeesta.

– Nyt saamme avattua mukavasti peliä ulkomaille. Saamme vähän isomman tuotannon tänne, kun ranskalainen lyhytelokuva kuvataan kokonaan Kainuussa, Karvonen kertoo.

Elokuvan kuvauksen alkavat elokuussa ja siinä on ranskalainen tuotantoyhtiö ja ohjaaja. Elokuvaan haetaan avustajia tämän vuoden aikana.

"Saamme vähän isomman tuotannon tänne, kun ranskalainen lyhytelokuva kuvataan kokonaan Kainuussa.

Marko Karvonen

– On myös toinen isompi ulkomainen tuotanto. Sen tekijät tulevat itse asiassa jo tällä viikolla Kainuuseen käymään, Karvonen lisää ja varoo paljastamasta vielä liikaa.

Kainuussa etsitään tammikuussa kuvauspaikkoja kotimaiselle dokumentin ja fiktion yhdistelmälle. Kevättalvella maakunnassa jatketaan supersankari Rendelistä kertovan elokuvan kuvauksia.

Myös pienempiä tuotantoja on luvassa.

– Esimerkiksi luontodokumenttien tekeminen näyttää hyvältä, ja niitä tullaan tekemään täällä jatkossa yhä enemmän. Tänä talvena on ympäri maailmaa esillä National Geographicille tehty kolmiosainen tv-sarja, jota kuvattiin toissakesänä Kainuussa.

Kainuulla on hyvä maine

Kainuu saa tänä vuonna paljon näkyvyyttä niin televisiossa kuin valkokankaalla.

Meiltä löytyy vielä sellaisia maisemia, jotka ovat luonnontilassa.

Marko Karvonen

Esimerkiksi televisiossa Nelosella esitetään Kajaanissa kuvattua sairaalasarjaa Ihon alla. Kainuussa kuvattu Tiina Lymin ohjaama elokuva Äkkilähtö saa ensi-iltansa tänä vuonna.

Myös osin kainuulaisvoimin toteutettu kauhukomedia Bunny the Killer Thing saa edelleen paljon huomiota maailmalla.

– Amerikkalainen kauhuelokuviin erikoistunut julkaisu nosti Bunny the Killer Thingin markkinoidensa 15 odotetuimman kauhuelokuvan joukkoon. Lisäksi se on ollut ensi-illassa Australiaa, Kanadaa ja monia muita maita myöten, eli se on levinnyt useampaan kymmeneen maahan, Karvonen sanoo.

– Kyllä Kainuu on ollut hyvin esillä ja tulee olemaan, mikä on hienoa.

Marko Karvonen työskentelee tietokoneella.
Arctic Image -kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Karvosen mukaan elokuvatuotantoja hamutaan Kainuuseen, jotta osaamispääoma säilyy. AV-alaa opetetaan Kainuun ammattiopistossa ja Kajaanin ammattikorkeakoulussa.Laura Tolonen / Yle

Karvosen mukaan Kainuu on lunastanut paikkansa audiovisuaalisten tuotantojen kuvauspaikkana. Kainuun maine on hyvä, asiat sujuvat täällä helposti, eivätkä kainuulaiset tekijät jätä mitään puolitiehen, Karvonen kehuu. Tietysti Kainuu kiinnostaa myös monipuolisten maisemien takia.

– Meiltä löytyy vielä sellaisia maisemia, jotka ovat luonnontilassa. Siellä ei välttämättä kuulu rakennetun ympäristön äänet tai näy mastoja joka suunnalla, mikä helpottaa jälkityöstöä. Lyhyen matkan päästä pääsee äkkiä kuvaamaan vaikka järven rantaan tai toisaalta taas jonnekin vaaran laelle, Karvonen sanoo.

"Jokaisella alueella on omaleimainen ympäristönsä"

Vaikka kilpailu tuotannoista voi alueiden välillä olla kovaa, Karvonen pitää asiaa myönteisenä.

Hänen mukaansa esimerkiksi Turussa kuvataan paljon elokuvia, joissa tarvitaan hienoja saaristosmaisemia. Oulu on puolestaan komea pohjolan pääkaupunki, josta saadaan upeita kaupunkikuvia.

Harvoin käy niin, että yksi tietty elokuva tai käsikirjoitus kilpailee useista paikkakunnista.

Marko Karvonen

– Täältä löytyy taas pikkukyliä tai -kaupunkeja ja luontoa. Jokaisella alueella on omaleimainen ympäristönsä. Harvoin käy niin, että yksi tietty elokuva tai käsikirjoitus kilpailee useista paikkakunnista, Karvonen sanoo.

Elokuvassa maisema näyttelee niin isoa roolia, että kuvaukset halutaan Karvosen mukaan tietynlaiseen ympäristöön.

Tuotantoja ei kuitenkaan voida hamuta maakuntaan ylen määrin, koska yksi tuotanto sitoo aina paljon väkeä. Vaikka taivas olisi kattona, on jalat pidettävä edelleen maassa, toteaa Karvonen.

– Esimerkiksi syksyllä Rendelin kuvauksien aikana kuvasimme samalla demokuvauksia Haaska-nimiseen elokuvaan Puolangan Paljakassa. Onneksi Rendelissä oli pieni tauko, jolloin samat ihmiset pystyivät menemään toiseen tuotantoon.