Talot kelluvat Helsingin Verkkosaareen aikaisintaan 2018

Rakennuttajan mukaan kelluvien kotien rakentaminen alkaa, kun kaupunki on saanut rantarakentamisen ja ruoppauksen tehtyä.

Kotimaa
kelluva koti
Arkkitehdin luonnos kelluvista taloista.Arkkitehtitoimisto Timo Viikari & Co

Helsingin Verkkosaaren edustalle suunnitellut kelluvat talot ovat saaneet vihreää valoa Etelä-Suomen aluehallintovirastolta.

Kalasataman metroaseman läheisyyteen on tarkoitus rakentaa yhteensä 41 taloa. Luvat myönnettiin asuinrakennuksien lisäksi myös niihin liittyviin kelluviiin kulkuteihin, ramppeihin, siltoihin, viheralueisiin sekä venepaikkojen laitureihin.

Talojen rakentamiseen anoi lupaa kaksi eri yhtiötä. 19 talon rakentamisesta vastaavan Sito Rakennuttajien varatoimitusjohtaja Kimmo Anttalainen on tyytyväinen asian etenemiseen, mutta hänen mukaansa vielä ei kannata laittaa tilauksia sisään.

– Kaupunki tekee ruoppaukset ja rantarakentamisen. Meidän ei kannata aloittaa rakentamista, ennen kuin ne on saatu valmiiksi. Saa nähdä, kuinka kaupunki pysyy aikataulussa, mutta ainakin kaksi vuotta menee vielä ennen kuin päästää aloittamaan, Anttalainen kertoo.

Kelluvien ponttoonien varaan rakennettavat talot sen sijaan valmistuvat verrattain nopeasti, kun rakentaminen vihdoin alkaa. Talojen valmistusaika on puolesta vuodesta vuoteen.

Anttalaisen mukaan taloja on luonnosteltu aluehallintovirastolta saatujen ohjeistuksen mukaan. Talot tulevat olemaan keskimäärin 130 neliömetrin kokoisia.

Jäinen meri ei haittaa

– Hyvin mielenkiintoinen projekti, koska meillä ei kotimaassa tällaiselle ole esikuvia ja paikka on uuden keskustan kupeella, sanoo Verkkosaaren kelluvia taloja suunnitellut Timo Viikari.

Vaikka Suomessa ei vastaavanlaisia asuntoja olla tehty, löytyy niitä kuitenkin muualta Euroopasta, myös Tukholmasta. Viikarin mukaan Pohjois-Euroopan kylmät kelit eivät ole ongelma tämänkaltaiselle rakentamiselle, vaikka meri asunnon ympäriltä jäätyykin.

– Kyllä ne sen kestävät. Samalla lailla, kuin on olemassa betonista tehtyjä tukevarakenteisia laitureita, Viikari vakuuttaa.

Viikari uskoo, että "uskalikkoja löytyy sen verran", että asunnot saadaan myytyä.

– Täytyy tietysti olla määrätynlainen ihminen, että tällaisesta innostuu, vaikka siinä ei mitään riskejä olisikaan.

Aluehallintovirasto antoi asiasta päätöksen joulukuun 15. päivä. Se käsitellään Helsingin ympäristölautakunnan kokouksessa tiistana.