Jukolan viesti pyrkii houkuttelemaan aiempaa enemmän suunnistajia idästä

Tänä vuonna järjestettävän Lappee-Jukolan etuna on Venäjän rajan läheisyys. Kiinalaisia suunnistajia puolestaan on kutsuttu konsulaatin välityksellä.

urheilu
Lappee-Jukola Jukola logo
Lappee-Jukolan järjestäjät etsivät parhaillaan toimitsijoita.Lauri Silvander / Yle

Jukolan viesti houkuttelee vuosittain suomalaisiin metsiin suunnistajia eri puolilta Eurooppaa. Tänä kesänä Lappeenrannassa järjestettävään Lappee-Jukolaan on maanantaihin mennessä ilmoittautunut joukkueita kahdeksasta eri maasta.

Odotettavissa on useampia maita. Esimerkiksi viime vuonna Jukolaan osallistui joukkueita yli 20 maasta.

Ilmoittautuneiden joukkueiden kotimaa ei kerro koko totuutta tapahtuman osanottajien kotimaista. Viime vuonna jossain joukkueessa oli Lappee-Jukolan viestintäjohtajan Antti Nousiaisen muistin mukaan esimerkiksi kiinalaisia suunnistajia, vaikka Kiinasta ei omaa joukkuetta karkeloissa ollut.

Venäläisiä odotetaan aiempia vuosia enemmän

Tänä vuonna Jukola-joukon jatkeeksi pyritään saamaan erityisesti venäläisiä kuntosuunnistajia. Kuntoilijoita on houkuteltu Pietarin alueelta.

– Olemme vieneet viestiä, että Jukolan viestiin voi osallistua ihan harrastajaporukalla, kaveriporukalla, työjoukkueella tai sukulaisista kootulla joukkueella, viestintäjohtaja Antti Nousiainen havainnollistaa.

Venäläiset huippusuunnistajat ovat jo pitkään osallistuneet kansainvälisiin suunnistustapahtumiin.

Lappeenrannan kisamaaston etuna venäläisiin nähden on rajan läheisyys. Näin euroon nähden heikentyneen ruplan kanssa painiskeleville venäläisille ei Suomen puolella tule paljoa matkakustannuksia.

– Lappee-Jukolahan suunnistetaan aivan itärajan tuntumassa Raipossa. Aivan vieressä kulkee Pietarin junarata ja Vainikkalan kansainväliselle juna-asemalle on vain pieni matka, Nousiainen kertoo.

Samankaltainen tilanne on ensi vuonna Joensuussa ja vuonna 2018 Lahdessa.

– Lahden ohi kulkevat Moskovan ja Pietarin junat. Samalla tavalla itänaapurista pääsee sinne tulemaan.

Tekemistä kiinalaismatkailijoille

Tämän kesän Jukola-viestiin on odotettavissa myös kiinalaisia suunnistajia. Etelä-Karjalan maakuntaliitto on ollut asiasta yhteydessä Shanghain konsulaattiin useita kertoja.

Maakuntajohtaja Matti Viialaisen tietojen mukaan erityisesti kaupunkisuunnistus on suosittua Kiinassa. Suunnistustapahtuma voi olla täky kiinalaismatkailijoille, joita Etelä-Karjala hamuaa venäläisturistien ohella.

– Näyttää siltä, että kiinalaisia suunnistajia juoksee Lappeenrannan metsissä tänä kesänä, Lappee-Jukolan suojelijaksi maanantaina nimitetty Viialainen naurahtaa.