1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aarnio-syyttäjän yllätysratkaisu: Toimittajan lähdesuojaa ei lähdetäkään murtamaan

MTV:n toimittaja oli määrätty saapumaan huomenna keskiviikkona todistajaksi huumeoikeudenkäyntiin. Tarkoitus oli yrittää murtaa toimittajan lähdesuoja tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa. Valtakunnansyyttäjänvirasto luopui yllättäen toimittajan kuulemisesta.

Kuva: Milla Vahtila / Yle

Jari Aarnion huume- ja virkarikosoikeudenkäynnissä on meneillään todistajien kuuleminen. Huomenna Helsingin käräjäoikeudessa oli tarkoitus kuulla todistajana MTV:n rikostoimittajaa Pekka Lehtistä.

Syyttäjiä kiinnostaa muun muassa Lehtisen yhteydenpito Aarnioon.

Esitutkinnassa poliisi oli kuullut Lehtistä todistajana, ja hän oli kieltäytynyt vastaamasta kysymyksiin vedoten toimittajan lähdesuojaan.

Valtakunnansyyttäjänvirasto nimesi kuitenkin Lehtisen todistajaksi huumejuttuun, ja päätti lähteä murtamaan toimittajan lähdesuojaa – tiettävästi ensimmäinen kertaa Suomessa.

Syyttäjä: Aarnio yritti peitellä omia jälkiään MTV:n uutisen avulla

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan syyttäjien oli tarkoitus kysyä MTV:n rikostoimittajalta kysymyksiä kohua herättäneestä Putin-uutisesta.

– Syyttäjiä kiinnosti, mistä Lehtinen sai tiedon, että Putinin nimi oli poliisin salaisessa rekisterissä, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske toteaa Ylelle.

Syyttäjiä kiinnosti myös toinen MTV:n uutinen, jossa kerrottiin televalvontatietojen ongelmista. Juttu julkaistiin vuonna 2012, kun keskusrikospoliisi tutki niin sanottua tynnyrijuttua, jossa Suomeen tuotiin hasista Hollannista.

Syyttäjä katsoo nyt, että Aarnio oli pyörittämässä tynnyrijuttua. Syytteiden mukaan Aarnio yritti peitellä omia jälkiään esimerkiksi niin, että sai MTV:n julkaisemaan haluamansa uutisen televalvontatietojen ongelmista. 

– Syyttäjä olisi kysynyt Aarniolta, kuka oli tuon uutisen lähde, sanoo Kalske.

"Ei tässä kannata lähteä venkoamaan tämän asian kanssa"

Valtakunnansyyttäjänvirastossa tehtiin eilen yllätysratkaisu.

Syyttäjä päätti luopua rikostoimittaja Pekka Lehtisen kuulemisesta oikeudenkäynnissä. Lehtinen oli toimittanut käräjäoikeudelle lausunnon, jonka mukaan hän olisi vedonnut huomenna oikeudenkäynnissä lähdesuojaan ja lisäksi itsekriminointisuojaan.

– Kun ei kerro, niin ei kerro. Me päätimme luopua hänen kuulemisestaan. Tässä on muutenkin raskaasta oikeudenkäynnistä kyse, niin ei tässä kannata lähteä venkoamaan tämän asian kanssa, perustelee apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske yllätysratkaisuaan.

"Tämä on voitto sananvapaudelle"

Itsekriminointisuoja tarkoittaa sitä, ettei kenenkään tarvitse asettaa itseään syytteen vaaraan. Jos rikostoimittaja Lehtinen olisi joutunut oikeudessa paljastamaan lähteensä, niin olisi ollut mahdollista, että hän olisi itse saattanut saada syytteen avunannosta tai yllytyksestä salassapitorikokseen.

Lähdesuojan avulla tiedotusvälineet voivat saada ja julkaista arkaluonteistakin tietoa niin, ettei tiedon lähdettä paljasteta.

MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen on tyytyväinen syyttäjän ratkaisuun.

– Tämä on erittäin hyvä päätös, joka tukee journalistista työtä ja sananvapautta. Lähdesuoja on sananvapauden ydin, sanoo Lehtinen.

Lehtisen mukaan lähdesuoja pitää aina.

– Vaikka olisin joutunut oikeuteen, en olisi missään nimessä paljastanut lähdettäni tai lähteitäni, toteaa Lehtinen.

"Lähdesuoja kannattaa murtaa vain silloin, jos on odotettavissa ratkaisevaa näyttöä"

Myös oikeusoppineen mukaan toimittajan lähdesuoja on vahva, ja sen murtamista on pohdittava hyvin tarkasti.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mukaan lähdesuojan voi murtaa vain silloin, jos on odotettavissa, että toimittajalta saadaan merkittävää näyttöä syytteisiin, joita ollaan puimassa.

Nuotion mukaan on hyvä, ettei lähdesuojaa yritetty lähteä murtamaan.

– Varmaan tässä syyttäjä lopulta katsoi, ettei toimittajalta olisi ollut odotettavissa ratkaisevaa näyttöä, toteaa rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.