Lappi tutuksi vaikka savusaunan lauteilta

Yhä useammat ulkomaalaiset matkailijat haluavat kokea Lapin erilaisten pienten elämysten kautta. Suosittuja ovat lappilaisiin tapoihin ja toimintoihin liittyvät asiat ja kokemukset, kuten kylpeminen savusaunassa.

Kotimaa
Ranskalaiset Savusaunassa
Ranskalaiset elämysmatkailijat "Guis" ja "Nikky" nauttivat Lapin kierroksestaan. Viisihenkisen porukan matka huipentui savusaunomiseen Kemijärvellä Pöyliöjärven rannalla. Vaikuttavaa oli myös hiljainen istuskelu laavulla ja talvisen luonnon ihmetteleminen rakotulen loisteessa.Esko Puikko / Yle

Kemijärveläinen Kari Lukkarinen lämmitti satavuotiasta savusaunaa viidelle ranskalaiselle. Sukutilan vanha sauna on herännyt uuteen eloon. Vieraat halusivat Lapin matkansa päätteeksi kokea vielä sen makoisat löylyt.

Pari päivää aiemmin ranskalaiset olivat samalla paikalla, mutta tyytyivät silloin istuskelemaan laavulla ja ihastelemaan ympärillään olevaa hiljaisuutta, luontoa ja Pöyliöjärven jäälakeutta.

Savusaunalla kovasti kysyntää

Kemijärveläisestä Kari Lukkarisesta tuli elämystuottaja kolme vuotta sitten. Nyt Kari saa lämmittää savusaunaansa sen minkä ehtii.

– Tänä lyhyenä aikana sauna on lämmennyt ainakin kahdenkymmenen maan kansalaiselle, Kari laskee.

Mies tunnetaan paremmin kalastus- ja erätarvikekauppiaana, mutta pikkuhiljaa myös matkailuyrittäjänä.

– Eiväthän nuo asiat ole kaukana toisistaan, hän tuumailee.

Kari yllättyi kiinnostuksesta

Kari kertoo tienneensä, että tänä päivänä matkailijat hakevat juuri tällaisia pieniä elämyksiä. Ihan arkisiakin. Hän sanoo kuitenkin yllättyneensä, että kiinnostus näihin pieniin elämyksiin on näinkin suurta.

Kari tähdentää, että elämysten tuottamisessa on tärkeää, että lopputuloksena on tyytyväinen asiakas.

– Että hän on saanut sitä, mitä on tullut hakemaan ja pikkuisen ylimääräistäkin.

Savusaunan lämmitys tarkkaa puuhaa

Kari Lukkariselle savusauna ei ole mikään outo paikka. Hän kertoo lapsena jopa nukkuneensa tuossa samassa savusaunassa, jota nyt matkailijoille lämmittää.

– Häkälöylyt on tärkeä välivaihe. Sillä varmistetaan, että sauna on valmis kylvettäväksi.

Isäntä tietysti ohjeistaa vieraansa ennen löylyyn päästämistä. Sitten "silvuplee" ja nauttimaan.

Ranskalaiset pitivät kokemastaan

Ranskalaiset elämysmatkailijat pitivät kokemuksestaan. Kaksi tuntia saunoivat, mutta olisivat viihtyneet saunan lämpimässä hämyssä pitempäänkin.

– Ainutlaatuinen kokemus, iloitsivat ranskalaispojat "Guis" ja "Nikky".

– Olemme kylpeneet sähkö- ja puulämmitteisessä saunassa, mutta tämä on aivan omanlaisensa. Jo sen tuoksusta nauttiminen on lumoavaa.

Porukan naisväki uskalsi kierähtää lumessakin saunan edustalla.