Pelkkä venäläisyys tai karjalaisuus ei ole tae ravintolan menestymiselle

Puhtaaseen venäläiseen ruokakulttuuriin perustuvat ravintolat eivät vieläkään ole lyöneet itseään läpi Suomessa. Venäläisiä ruokalistoja esiintyy lähinnä pääkaupunkiseudulla. Myös karjalaisia ruokia saa etsiä kaupunkiravintoloista. Joensuulainen keittiömestari uskoo, että nyt menestystä voisi hakea vaikkapa ukrainalaisella menyyllä tai modernilla karjalaisella ruokalistalla.

Karjalan perinneruoat
Punaista keittoa lautasella
Julia Utisheva

Neuvostoliiton hajottua uskottiin venäläisten ravintoloiden yleistyvän Suomessa. Vapautuihan matkustus, joten suomalaisillakin oli kokemusta venäläisestä keittiöstä. Toisin kuitenkin kävi.

– Joensuussa oli 1990-luvun lopulla yksi venäläiseen ruokaan perustuva ravintola. Se ei kuitenkaan toiminut kovin kauan. Myös muita kokeiluja on ollut, sanoo joensuulainen keittiömestari Tarmo Wasenius.

Waseniuksen mukaan pelkkä venäläisyys ei ehkä enää ole riittävä houkutin ruokailijalle.

– Jos ajatellaan venäläistä ruokaa, niin sehän on itse asiassa melko raskasta ruokaa, eikä niitä suosittuja ruokalajejakaan ole kovin montaa. Venäläisessä ruokailussa on kuitenkin mielenkiintoista itse ruokailu alkupaloineen.

Joensuussa oli 1990-luvun lopulla yksi venäläiseen ruokaan perustuva ravintola.

Tarmo Wasenius

Karjalaisen ruokalistankin tulisi uudistua ja monipuolistua.

– Pelkkä karjalanpiirakka ja karjalanpaisti ei välttämättä vedä kovin kauaa. Kannattaisiko karjalaisuus käsittää kaikella sillä ruualla, mitä lähellä on tuotettu? Mistä ravintolasta saa tänä päivänä päivittäin esimerkiksi haukea, puuskahtaa Wasenius.

Wasenius ei itse lähtisi perustamaan puhtaasti venäläistä ravintolaa. Hänen mukaansa nyt saattaisi olla tilaa esimerkiksi ukrainalaiseen ruokaan perustuvalle ravintolalle.

Mikäli on kyse karjalaisesta ruuasta, voisi houkuttimena olla ruuan alkuperän selvittäminen asiakkaille.

Itänaapurissa karjalaisuus nähdäänkin eksoottisena kulttuurina ja karjalainen ruoka etnisenä ruokana.

Tarmo Wasenius

Keittiömestari Tarmo Wasenius on kirjoittanut karjalaisista herkuista venäjänkielisen keittokirjan ja toimii muun muassa petroskoilaisen Karelskaja Gornistzan pääkokkina.

– Venäjällä kotimaanmatkailu on lisääntynyt. Itänaapurissa karjalaisuus nähdäänkin eksoottisena kulttuurina ja karjalainen ruoka etnisenä ruokana, sanoo Wasenius.

Pohjois-Karjalassa karjalaista ruokaperinnettä ovat ansiokkaasti vaalineet muun muassa useat maaseutumatkailuyritykset.

Kiinnostus venäläistä keittiötä kohtaa ei kuitenkaan ole Itä-Suomessa vielä kuollut, sillä Kuopioon ollaan puuhaamassa venäläisravintolaa. Leppävirralla asuvan ravintoloitsija Katja Kosusen tavoitteena on avata Kuopioon venäläistä ruokaa karjalaisella painotuksella tarjoava ravintola.