1. yle.fi
  2. Uutiset

Huumeparoni "El Chapon" luovutus Yhdysvaltoihin voi kestää yli vuoden

Meksiko on pannut luovutusprosessin alulle, mutta huumeparoni Joaquin "El Chapo" Guzmanin asianajajat vastustavat luovuttamista.

Ulkomaat
Joaquín ”El Chapo” Guzmánia vietiin helikopteriin perjantaina México Cityn lentokentällä.
Joaquín ”El Chapo” Guzmánia vietiin helikopteriin perjantaina México Cityn lentokentällä.Alfredo Estrella / AFP

Huumepomo Joaquin "El Chapo" Guzmanin luovutus Yhdysvaltoihin voi kestää jopa vuoden tai pidempäänkin, Meksikon oikeusministeriön virkamies arvioi maanantaina.

– Voisin sanoa arviona, että siihen voi mennä ainakin vuosi, luovutuksista vastaavan osaston johtaja Jose Manuel Merino sanoi meksikolaisella Radio Formulalle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Merinon mukaan yhdessä tapauksessa luovutusprosessi kesti kuusi vuotta.

Luovutuksesta jätetty jo kuusi valitusta

Meksiko on aloittanut toimenpiteet Guzmanin luovuttamiseksi Yhdysvaltoihin. Guzmanille ilmoitettiin sunnuntaina muodollisesti, että hänet on etsintäkuulutettu Yhdysvalloissa. Nyt hänen asianajajillaan on kolme päivää aikaa esittää vastalauseita luovutusta vastaan ja 20 päivää aikaa esittää niitä tukevia todisteita.

Guzmanin asianajajan Juan Pablo Badillon mukaan puolustus on jo jättänyt kuusi valitusta luovutusvaatimuksesta.

Guzmanin johtama Sinaloan huumekartelli on salakuljettanut tonneittain kokaiinia ja marihuanaa sekä tuottanut metamfetamiinia ja heroiinia, pääosin Yhdysvalloissa myytäväksi.

Guzman vietiin samaan vankilaan, josta hän karkasi

Viime perjantaina Los Mochisin kaupungissa kiinni jäänyt Guzman on etsintäkuulutettu useissa Yhdysvaltain osavaltioissa. Hänen vankilapakonsa viime heinäkuussa oli noloa Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton hallitukselle ja vahingoitti valtioiden välejä.

Meksikon halukkuus luovuttaa Guzman Yhdysvaltoihin on jyrkkä muutos vuoteen 2014, jolloin huumepomo jäi kiinni edellisen kerran. Tuolloin oikeusministerinä toiminut Jesus Murillo Karam sanoi, että Guzman voitaisiin luovuttaa vasta, kun hän on kärsinyt tuomionsa Meksikossa "300 tai 400 vuoden päästä".

Guzman istui lopulta Altiplanon vankilassa vain 17 kuukautta ja karkasi häntä varten kaivettua puolentoista kilometrin pituista tunnelia pitkin. Guzmania pidetään Altiplanossa nytkin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi