Avustusrekat saapuivat saarrettuihin kaupunkeihin Syyriassa

Avustussaattueet lähtivät aiemmin maanantaina pääkaupunki Damaskoksesta hallituksen joukkojen saartamaan Madayan kaupunkiin sekä kahteen kapinallisten saartamaan kaupunkiin Pohjois-Syyriassa. Kaupungeissa on loukussa kymmeniä tuhansia ihmisiä ja avustusjärjestöt varoittavat laajan nälänhädän uhasta.

Punaisen Ristin autot jonottivat Madayan kaupungin ulkopuolella Syyriassa maanantaina. Kuva: Louai Beshara / AFP

Ensimmäiset autot kansainvälisten avustusjärjestöjen ruokaa ja muita avustustarvikkeita kuljettaneista saattueista ovat maanantaina päässeet saarrettuihin kaupunkeihin Syyriassa.

Avustustarvikkeita lähetettiin Syyrian hallituksen ja sitä tukevien joukkojen saartamaan Madayan kaupunkiin Damaskoksen eteläpuolella sekä kapinallisten saartamiin Fuaan ja Kafrayan kaupunkeihin Pohjois-Syyriassa.

Kaupungeissa on loukussa tuhansia ihmisiä ja useiden on jo kerrottu kuolleen nälkään Madayassa. Eri avustusjärjestöjen ja oppositioaktivistien arviot vaihtelevat kymmenen ja usean kymmenen välillä. Tilanne on erittäin vaikea myös Fuaassa ja Kafrayassa.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet laajasta nälänhädästä, mikäli avustustarvikkeita ei saada toimitettua saarrettuihin kaupunkeihin. Noin 400 000 syyrialaista asuu piiritetyissä kaupungeissa, joihin YK:n avustuskuljetuksilla ei ole pääsyä.

Piirityksiä käytetään suunnitelmallisesti siviilejä vastaan

Madayaa piirittäviä Hizbollahin joukkoja on syytetty siitä, että ne tahallaan näännyttävät kaupungin asukkaita nälkään. Vastauksena tähän Hizbollah on sanonut, että kukaan ei ole kuollut nälkään kaupungissa ja että kapinallisjoukot estävät ihmisiä lähtemästä kaupungista. Se on myös syyttänyt kapinallisia siitä, että ne ovat ottaneet haltuunsa avustustarvikkeet ja myyneet niitä sitten asukkaille.

Madayan kaupunki on ollut saarrettuna puolen vuoden ajan ja kaupungissa on yhä 40 000 ihmistä. Sinne pääsi avustuskuljetus viimeksi lokakuussa samaan aikaan kuin kapinallisten piirittämiin Fuaahan ja Kafrayaan. Niitä on puolestaan saarrettu maaliskuusta lähtien ja kaupungeissa on arvioitu edelleen olevan noin 20 000 ihmistä.

Madayan kaupunkiin lähti 44 kuorma-autoa ja Fuaan ja Kafrayan kaupunkeihin 21. Autoissa on ruokaa, maitoa lapsille, huopia, kirurgisia välineitä sekä lääkkeitä akuutteihin ja kroonisiin sairauksiin. Madayaan kuljetettavien ruokatarvikkeiden on määrä riittää koko väestölle kuukauden ajaksi.

Punaisen Puolikuun, Kansainvälisen Punaisen Ristin, YK:n ja Maailman ruokaohjelman WFP:n avustusrekkoja oli kaikkiaan 60 ja ne pääsivät kaupunkeihin taistelevien osapuolten aiemmin neuvotteleman sopimuksen perusteella.

YK on sanonut, että piirityksiä käytetään Syyriassa "säälimättömästi ja suunnitelmallisesti" tarkoituksena joko saada kaupunkien väestö joko antautumaan tai näännyttää heidät nälkään. Maanantaina Britannia vaati kaikkien piiritettyjen kaupunkien saarron lopettamista Syyriassa, jotta siviilien henkiä säästyisi. Britannian mukaan avustuskuljetusten kaupunkeihin pääsyn kieltäminen saattaa olla rikkomus kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja vastaan.