Ulkomaalaisista opiskelijoista kilpaillaan oppilaitosten kesken – Pikkukaupunkiin houkuttaa hiljaisuus ja kirkas taivas

Suomeen houkuttaa ennen kaikkea opiskelun halpuus, vaikka opiskelumaksut nousevatkin. Haku ammattikorkeakoulujen englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin päättyy 27. tammikuuta.

Kotimaa
Valkeakosken kanava
Yle

Kosovosta Suomeen tullut Fatbardh Xhemajli punnitsi monia vaihtoehtoja lähtiessä opiskelemaan ulkomaille. Vaihtoehtoina oli Kanada, Englanti ja USA, mutta voiton vei Suomi, vaikka ovet aukesivat Amerikkaankin.

– Koulutuskustannukset olivat tärkeä vaikutin, mutta ennen kaikkea se, että ystävät kehuivat paljon Valkeakoskea. Myös opetuksen hyvä taso vaikutti.

Nyt Xhemajli opiskelee kolmatta vuotta Valkeakoskella Hämeen ammattikorkeakoulussa automaatiota insinöörin tutkinto tähtäimessään.

Automaatiota opiskeleva Fatbardh Xhemajli seisoo laboratoriossa kädessään aurinkopaneelia. Lehtori Antti Isoviita kannustaa.
Automaatiota opiskeleva Fatbardh Xhemajli kehittää aurinkopaneelia. Lehtori Antti Isoviita kannustaa. Mauri Tikkamäki / yle

– Ensimmäiseksi opin täällä ottamaan rauhallisesti ja priorisoimaan asioita.

Automaatiolaboratorio on täynnä kojeita, laitteita ja mittareita. Tällä hetkellä työn alla on kehitellä pienitehoista aurinkopaneelia niin, että se seuraa auringon liikkeitä.

Viidakkorumpu viestittää

Opiskelijoista kilpaillaan niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin. Valkeakosken valttina on juuri tuo hyvä maine, joka on kiirinyt ympäri maapallon. Tällä hetkellä noin 600 opiskelijasta puolet tulee EU:n ulkopuolelta.

– On tyypillistä, että tieto leviää ystävien kautta. Uskomme jatkossakin tyytyväisten asiakkaitten levittämään tietoon, sanoo kansainvälisistä opiskelua koordinoiva lehtori Antti Isoviita. Aloituspaikkoihin nähden hakijoita on ollut viisinkertainen määrä, joten valinnan varaa on.

Hiljaisuus on vaihtoehto

Valkeakoski on paikka, jonka pienuus saattaa yllättää. Paikkakunnalla on kuitenkin paljon tarjottavaa etenkin jos harrastaa urheilua. Eikä matka Helsingin tai Tampereen rientoihin ole ylivoimainen.

– Pienuus voi olla valtti. Esimerkiksi Sanghaista ja muista miljoonakaupungeista saapuva voi nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Täällä on kirkas taivas ja ilma sekä vähän väkeä.

Ulkomailta tulevilla on yleensä hyvät taloudelliset lähtökohdat. Monille yrittäjyys ja liike-elämä on tullut tutuksi jo oman perheen kautta.

– Tänne tuleva tarvitsee matkalaukullisen tavaraa ja muutaman tonnin rahaa elämiseen. Kieli ei ole ongelma, koska haastattelut ja kokeet tehdään englanniksi.

Aivotuonti voi vauhdittaa kauppaa

Tutkimusten mukaan yli puolet ulkomailla opiskelevista haluaa jäädä opiskelumaahan. Ulkomailta tulleet voivat avata uusia vientimahdollisuuksia.

– He tuntevat oman kulttuurinsa, kielen ja kaupankäynnin tavat, joten heistä voi olla iso hyöty liikesuhteissa. Myös kotimaiset opiskelijat saavat kansainvälistä tuntumaa.

– Ensi vuonna voimaan tulevat lukukausimaksut eivät arvelluta, koska maksut ovat edelleen alemmat kuin kilpailijamailla, arvioi Isoviita.

Haku englanninkielisiin AMK-tutkinto-ohjelmiin päättyy 27. tammikuuta.