Vantaa: Sama itsehallintomalli ei käy koko Suomeen – Uuttamaata tarkasteltava erikseen

Myös Espoon kaupunginhallitus keskusteli pitkään suunnitteilla olevasta itsehallintouudistuksesta. Se hyväksynee oman lausuntonsa ensi viikolla.

Kotimaa
Vaakuna Vantaan kaupungintalon seinässä.
Molempiin virkoihin oli jonkin verran hakijoita, jotka eivät täyttäneet kelpoisuusvaatimuksia.Yle

Vantaa ei lämpene esitykselle itsehallintouudistuksen aluejaosta. Kaupunki katsoo, ettei uudistusta pidä tehdä yhden kaavan mukaisesti kaikkialla, vaan Uuttamaata ja metropolialuetta pitäisi katsoa omana kokonaisuutenaan. Vantaan kaupunginhallitus hyväksyi omalta osaltaan asiaa koskevan lausunnon maanantaina.

- Ei voi olla niin, että Suomessa on itsehallintoalueita, joissa on asukkaita 80 000 tai 100 000 ihmistä, ja sitten toisaalta tämä Uusimaa, jossa on 1,6 miljoonaa ihmistä. Niin että ne valmisteltaisiin lainsäädäntönäkökulmasta yhden mallin mukaisesti, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok.).

Hän huomauttaa, ettei kaikkia tulevien itsehallintoalueiden tehtäviä ole edes vielä tiedossa. Siksi niiden vaikutusta esimerkiksi metropolialueen kilpailukykyyn ja kehittämiseen on toistaiseksi vaikea arvioida.

Espoo otti lausunnolle lisäaikaa

Uudistusta käsiteltiin maanantaina myös Espoon kaupunginhallituksessa. Kaupungin tulevasta lausunnosta käytiin pitkä keskustelu mutta se jätettiin lopulta pöydälle. Asiaan palataan kaupunginhallituksen seuraavassa kokouksessa ensi viikon maanantaina.

Myös Espoon lausuntoluonnoksessa on kiinnitetty huomiota siihen, että Uusimaa on alueena selvästi suurempi kuin muut kaavaillut itsehallintoalueet.