Saksa kiristänyt valvontaa Itävallan rajalla – käännytysten määrä kasvanut

Takaisin Itävaltaan käännytettävien siirtolaisten määrä päivässä on vuodenvaihteen jälkeen moninkertaistunut. Saksan mukaan kyse on Dublin-sääntöjen johdonmukaisesta noudattamisesta.

Ulkomaat
Maahanmuuttajat jonottivat Itävallan ja Saksan välisellä rajalla Hangingissa.
Maahanmuuttajat jonottivat Itävallan ja Saksan välisellä rajalla Hangingissa marraskuussa.Armin Weigel / EPA

Saksa on vuodenvaihteen jälkeen alkanut käännyttää yhä suuremman määrän Itävallan kautta maahan pyrkivistä siirtolaisista takaisin Itävaltaan.

Ylä-Itävallan poliisin tiedottajan mukaan päivittäin käännytettyjen siirtolaisten määrä oli joulukuussa noin 60, mutta tammikuussa määrä on kasvanut yli kahteensataan. Poliisin mukaan määrä on edelleen kasvussa.

Sunnuntaina käännytettyjen määrä Itävallan-rajalla oli poliisin mukaan 260 ihmistä. Käännytysten taustalla on Saksan poliisin mukaan Dublin-säännösten johdonmukainen noudattaminen. Poliisin tiedottajan mukaan viranomaiset ovat vuodenvaihteen jälkeen järjestäytyneet rajavalvonnassa paremmin.

Suurin osa käännytetyistä on Itävallan poliisin mukaan Afganistanista, Iranista, Irakista tai Marokosta.

Osa käännytetyistä ei halua hakea turvapaikkaa Saksasta

Suurella osalla käännytetyistä ei ole päteviä henkilöasiakirjoja tai he eivät halua hakea turvapaikkaa Saksasta. Monet haluavat jatkaa matkaansa Saksan läpi kauemmas pohjoiseen, kuten Hollantiin tai Skandinaviaan, erityisesti Ruotsiin.

Aiemmin Saksa on sallinut turvapaikanhakijoiden kulkea alueensa kautta toisiin maihin, kuten Pohjoismaihin.

Jokin aika sitten Ruotsi tiukensi rajavalvontaansa Tanskan-rajallaan, minkä jälkeen Tanska aloitti rajanylittäjien pistotarkastukset Saksan-rajallaan.

Tuhansia yhä matkalla kohti Länsi-Eurooppaa

Myös Itävalta on tiukentanut rajavalvontaansa sen ja Slovenian välisellä rajalla ja ainakin toista tuhatta siirtolaista on käännytetty rajalla vuodenvaihteen jälkeen. Itävalta on siirtolaisille ja turvapaikanhakijoille tärkeä kauttakulkumaa. Maan kautta kulkee päivittäin 1 000–2 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa päivittäin.

Vuoden ensimmäisten kymmenen päivän aikana Slovenian läpi on kulkenut 25 000 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa. Slovenialaisen STA-uutistoimiston mukaan sen jälkeen, kun Unkari sulki rajansa lokakuun puolessa välissä, Slovenian kautta on kulkenut 404 000 turvapaikanhakijaa.

Talvisäästä huolimatta tuhannet tekevät yhä matkaa Balkanilla kohti Länsi-Eurooppaa, vaikka pohjoiseen pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrä onkin pienentynyt talven aikana.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset