Koe uusi yle.fi

Maailman kaikkien aikojen suurin lottopotti jaossa Yhdysvalloissa

Nyt jaossa oleva yli miljardin dollarin jättipotti voi kasvaa vieläkin suuremmaksi, mikäli arpojen myynti jatkuu kiivaana. Lähes 40 prosenttia voitosta saattaa kuitenkin kulua tuloveroihin.

Ulkomaat
Loton jättipottia mainostetaan moottoritien varrella Atlantassa.
Loton jättipottia mainostettiin moottoritien varrella Atlantassa maanantaina.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa arvotaan keskiviikkona arvonnan järjestäjien mukaan maailman kaikkien aikojen suurin lottopotti.

Lähes koko maan laajuisessa Powerball-lotossa on keskiviikon arvonnassa jaossa noin 1,4 miljardia dollaria, eli noin 1,28 miljardia euroa.

Powerball-lotossa on mukana 44 osavaltiota ja näiden lisäksi pääkaupunki Washington D.C., Puerto Rico sekä Yhdysvaltojen Neitsytsaaret. Arvonta on kahdesti viikossa – keskiviikkoisin ja lauantaisin. Arvonnassa on 69 valkoista palloa, joista arvotaan viisi numeroa. Tämän jälkeen arvotaan kuudes numero 26 punaisen pallon joukosta.

Viime lauantain arvonnassa jaossa oli 950 miljoonaa dollaria, mutta kukaan ei saanut kaikkia kuutta numeroa oikein. 25 ihmistä sai viisi ensimmäistä numeroa oikein ja voitti miljoonan. Potti on kasvanut marraskuun alusta saakka, jolloin se oli 40 miljoonaa dollaria.

Potti voi kasvaa vielä tämänhetkistäkin suuremmaksi, jos kuponkien myynti jatkuu yhtä vilkkaana. Arvonnan valvojat tarkastavat summan päivittäin.

Kertamaksuna jättipotista saisi 806 miljoonaa

Lottohuuma on vallannut monet ja esimerkiksi tiedotusvälineet jakavat vinkkejä siitä, miten kannattaa toimia, jos voittaa jättipotin.

Kuponkien myynti on järjestäjien mukaan ollut ennätysvilkasta: viime keskiviikon ja lauantain välisenä aikana kuponkeja myytiin yli 900 miljoonan dollarin edestä. Järjestäjien mukaan pelkästään New Yorkin osavaltiossa myytiin lauantaiaamuna kuponkeja lähes 2 miljoonan dollarin tuntivauhdilla. Yhden rivin hinta on kaksi dollaria.

Voittaja voi valita haluaako hän voittonsa kertasummana vai useassa erässä vuosien saatossa. Kertasumma on koko jättipottia pienempi, tällä hetkellä se on noin 806 miljoonaa dollaria. Koko jättipotin saa itselleen jos valitsee maksutavaksi 30 maksuerää 29 vuoden aikana. Suurin osa voittajista valitsee kuitenkin kertasumman.

Yhdysvalloissa lottovoittoja pidetään normaalina tulona, joten niistä myös maksetaan tuloveroa. Pelkästään liittovaltion tuloverot pienentäisivät kertavoittosummaa 39,6 prosentilla. Tämän jälkeen myös esimerkiksi osavaltion tuloverot saattaisivat pienentää lopullista voittosummaa.

Jopa yli sata miljonääriä kateissa

Fox8-uutiskanavan mukaan Powerball-voittoja jää vuosittain lunastamatta noin 2 miljardin dollarin verran. Vuonna 2015 114 kappaletta miljoonan dollarin voittoja jäi lunastamatta.

Kaikkien aikojen suurin Powerball-voitto tätä ennen on ollut 656 miljoonaa dollaria. Se jaettiin maaliskuussa 2012 kolmen voittajan kesken. Toukokuussa 2013 84-vuotias floridalaisnainen voitti 590,5 miljoonaa dollaria, mikä on suurin yhdelle ihmiselle osunut jättipotti.

Kokonaisvoittojen määrässä mitattuna maailman suurin lotto on kuitenkin Espanjan vuosittainen joululotto eli El Gordo. Vuonna 2015 voittoja jaettiin 2,2 miljardin euron verran. Voitot kuitenkin jaetaan useiden ihmisten kesken.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Yle Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?