Koe uusi yle.fi

Jopa tuhannet ihmiset tarvitsevat kiireellistä evakuointia Syyriassa

Pula peruselintarpeista on hälyttävä konfliktin keskellä. Nälänhätä on suuri ja monia on jo kuollut.

Ulkomaat
Ylhäältäpäin otettu kuva kadusta. Katu kulkee vaakasuoraan kuvan keskellä. Kuvan yläreunassa näkyy pahoin tuhoutunutta rakennusta ja räjähdyksen repimää tavaraa. Seassa on ainakin yksi tuhoutunut auto. Kuvan alareunassa näkyy myös raunioita. Kadun keskellä näyttäisi olevan jonkinlainen räjähdyskraaterin tapainen, joka on ilmeisesti täytetty. Ihmisiä kävelee ja ajaa moottoripyörillä kadulla.
Asukkaat kulkivat ilmaiskujen tuhoamassa maisemassa kapinallisten hallitsemassa Doumassa Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähettyvillä 8. marraskuuta. Alue on usein ollut presidentti al-Assadin joukkojen ilmaiskujen kohteena. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Syyrian hallituksen summittaiset ilmaiskut ovat aiheuttaneet suurimman osan konfliktin siviiliuhreista.Mohammed Badra / EPA

YK:n ja eri avustusjärjestöjen mukaan sadat, jopa tuhannet ihmiset tarvitsevat kiireellistä evakuointia Syyriasta. Nälkiintyneitä ihmisiä on kaikkialla, sillä tuhannet ihmiset ovat olleet kuukausia eristyksissä ilman peruselintarvikkeita ja ruokaa. Ihmisiä on jo kuollut nälkään.

– Olemme nähneet omin silmin vakavasti aliravittuja lapsia. Olen varma, että on myös aliravittuja ikäihmisiä, sanoo YK:n paikallinen humanitaarisen avun koordinaattori Yacoub El Hillo.

Pelkästään Madayan kaupungissa on noin 400 ihmistä, jotka on evakuoitava välittömästi, että he saavat lääketieteellistä hoitoa sanovat Espanjan ja Uuden-Seelannin YK-lähettiläät.

– He tarvitsevat lääkäriä välittömästi ja avustajat haluavat Syyrian hallitukselta pikaisesti luvan heidän siirtämisekseen, sanoo Uuden-Seelannin YK-lähettiläs Gerard van Bohemen.

Yhtä paha tilanne on myös läheisissä Fuaassa ja Kafrayassa, mutta myös muualla eri puolilla Syyriaa.

Avustusjärjestöt ovat varoittaneet laajasta nälänhädästä, mikäli avustustarvikkeita ei saada toimitettua saarrettuihin kaupunkeihin. Noin 400 000 syyrialaista asuu piiritetyissä kaupungeissa, joihin YK:n avustuskuljetuksilla ei ole pääsyä.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset