1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Vaasa–Uumaja -välin uusi laiva askelta lähempänä

Merenkurkkuun Vaasan ja Uumajan väliä liikennöimään suunnitellun uuden laivan toteutuminen on askelta lähempänä. Vaasan kaupunki osallistuu uuteen Merenkurkun laivahankkeeseen 2,44 miljoonalla eurolla.

liikenne
Wasalinen matkustajalaiva lähdössä aamuhämärissä Vaasan satamasta.
Wasalinen matkustajalaiva Vaasan satamassa.Elina Niemistö / Yle

Vaasan kaupunki hyväksyi maanantai-iltana Merenkurkun Midway Alignment-hankehakemuksen, eli mittava laivahanke Vaasan ja Uumajan välille etenee. Kaupungin rahoitusosuus hankkeen seuraavaan askeleeseen on 2,44 miljoonaa euroa.

– Päätöksestä kyllä keskusteltiin, ja joillekin se oli itsestäänselvä, toisille se aiheutti keskustelua. Hanketta sinänsä pidetään hyvänä eikä siinä ole mitään epäselvää, mutta lähinnä pohdittiin kaupungin lopullista rahoitusvastuuta, sanoo Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo.

Vaasan kaupungin tulisi kokonaisuudessaan sitoutua hankkeeseen noin seitsemällä miljoonalla eurolla. Rapon mielestä perusteet tälle summalle löytyvät mittavista investoinneista alueelle. Suunnitteilla on uudenlaisen ympäristöystävällisen autolautan lisäksi muitakin parannuksia.

– Laivan lisäksi tulee muitakin investointeja, kuten lng-terminaali ja tieyhteydet, jotka ovat merkittäviä sekä tuovat seudulle kasvupotentiaalia, Rapo muistuttaa.

Hanke on vasta alkuvaiheessa, ja seuraavaksi odotetaan päätöksiä sekä valtiolta että EU:lta tämän vuoden syksyyn mennessä.

– Sekin on mahdollista, että sieltä tulee nollapäätös, mutta toivottavasti sitä ei tule. Vaasan kaupungin tappioksi jäisi tuolloin 375 000 euroa, mikä olisi pikkujuttu tässä. Rahoituskuviot pitäisi arvioida siinä tapauksessa uudelleen, Rapo toteaa.

Lue seuraavaksi