Koe uusi yle.fi

Miten toimia ketjukolarissa? – Apuun rientävien kannattaa muistaa myös oma turvallisuus

Ketjukolareissakin tärkeää on ennakointi: turvavälit kuntoon. Jos kuitenkin ketjukolari sattuu, ennen apuun ryntäämistä täytyy muistaa huomioida oma turvallisuus, jottei itse päädy auton alle, muistuttaa päivystävä palomestari.

Kotimaa
Auto rutussa Tuusulanväylällä.
YLE

Surkea ajokeli aiheuttaa usein myös ketjukolareita. Jos itse osuu kolaripaikalle, suinpäin ei kannata rynnätä auttamaan, muistuttaa päivystävä palomestari.

– Ensimmäinen asia on tietysti pitää turvavälit kunnossa, ettei itse joudu osalliseksi tällaiseen liikenneonnettomuuteen eli riittävä etäisyys edellä menevään. Ja jos nyt sitten osuu kolaripaikalle, pysähtyy hyvissä ajoin tien sivuun etteivät muut osu omaan autoon, neuvoo päivystävä palomestari Paul Nyberg Helsingin pelastuslaitokselta.

Siihen ei pysty antamaan suoralta kädeltä neuvoa, pitääkö mennä ulos ja auttaa muita vai pysyä autossa.

– Tietysti täytyy huomioida oma turvallisuus ennen kaikkea. On niin liukasta, että jos menee ulos autosta, on iso riski, että joku muu ajaa päälle.

– Jos on ensimmäisenä paikalla, totta kai jonkun täytyy jotenkin reagoida asiaan ja selvittää tilanne ja hälyttää apua, Nyberg sanoo.

Jos onnettomuuspaikalla kuitenkin on jo muita auttamassa, kovin monen ei kannata autosta nousta.

– Muuten voi käydä niin, että joku tulee kovaa takaa ja mahdollisesti ajaa ihmisen päälle.