Hyppää sisältöön

Kiitos, pakkanen! Uskomaton jäätaide täytti pihat ja somen

Kun pakkaset saapuivat, ottivat suomalaiset säästä kaiken irti. Sosiaalinen media tulvii kuvia toinen toistaan mielikuvituksellisemmista jäälyhdyistä ja muista jääveistoksista.

Yksi suosituista tavoista on tehdä lyhtyjä tai jääkoristeita ilmapallojen avulla. Kuva: Marita Mäki

Perinteiset, ämpärillä tehtävät jäälyhdyt ovat kauniita, mutta eivät enää kaikille riitä. Pakkaset ovat saaneet ihmisten mielikuvituksen lentoon, ja monet ovat askarrelleet jäästä omaperäisiä lyhtyjä ja veistoksia. Kuvia on jaettu antaumuksella sosiaalisessa mediassa.

Tyttäremme ihailevat Frozen-elokuvaa, joten päätimme tehdä heille oman jäälinnan leikkeihin.

Petra Taparsela

Yksi uusista villityksistä on tehdä pisaranmuotoinen jäälyhty ilmapallon avulla. Ilmapallo täytetään vedellä, ja sen jälkeen pallo laitetaan ulos jäätymään. Pallot voi jäädyttää kokonaan koristeeksi tai sitten jättää sisältä sulaksi ja näin tehdä paikka kynttilälle.

Marita Mäelle pelkät pisaranmuotoiset jääveistokset eivät riittäneet. Hän leikkasi serveteistä kuvia, laittoi kuvat pallon pinnalle ja suihkutti päälle vettä. Kuvat jäätyivät kiinni palloon heti.

Samaa tekniikkaa ovat monet käyttäneet perinteisten jäälyhtyjen koristelussa.

Jäälinnoja ja sateenkaarilyhtyjä

Pääkaupunkiseudulla käynnissä on jäälinnabuumi. Eri asuinalueiden asukkaat ovat yhdessä rakentaneet värikkäitä jäälinnoja maito- ja mehutölkkeihin jäädytetyistä jäätiilistä.

Ihmiset ovat rakentaneet jäälinnoja myös omille pihoilleen. Lempääläläinen Petra Taparsela rakensi omakotitalonsa pihalle linnan 333 jäätiilestä.

Linnan rakentamiseen meni kaksi viikkoa. – Kaksi kertaa päivässä teimme rennolla otteella puolisen tuntia kerrallaan. Jopa 30 asteen pakkasilla puuhastelimme linnan kimpussa, Petra Taparsela kertoo. Kuva: Petra Taparsela

Eilen istuin jäälinnassa kaakaomuki kädessä ja katselin tähtiä.

Petra Taparsela

Taparselan perhe teki viime talvena samalla tekniikalla savupiipun näköisen jäälyhdyn. Sitten lapset toivoivat seuraavaksi talveksi linnaa.

– Tyttäremme ihailevat Frozen-elokuvaa, joten päätimme tehdä heille oman jäälinnan leikkeihin. Myös me aikuiset tykkäämme käydä siellä saunasta tullessa vilvoittelemassa. Eilen istuin siellä kaakao-muki kädessä ja katselin tähtiä, Taparsela kertoo.

Jäälyhtyjä voi myös värjätä erilaisin värein. Kakkukoristeiden tekoa harrastava Terhi Katila kertoo jäälyhdyn taustoja: - Yhtenä iltana tein kakkukoristeita ja katse osui pöydällä leipojaansa odottaviin kakkuvuokiin ja laatikolliseen pasta-elintarvikevärejä. Kuva: Terhi Katila

– Tein ensin jäälyhdyn, jossa raidat olivat vaakatasossa. Se onnistui, joten piti laittaa itselle haastetta peliin, Katila kertoo. 

Katila teippasi kakkuvuoan melkein umpeen ja jätti vain ylläreunaan pienen aukon, josta sai lisättyä vuokaan väriä. Hän piti vuokaa pystyasennossa ja lisäsi värejä aina yksi kerros kerrallaan, antaen kunkin kerroksen jäätyä kunnolla ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.

Mikä saa suomalaiset innostumaan jäästä?

Marita Mäelle jääveistosten teko on ollut tervetullutta talvipuuhaa, kun hän kesällä tekee laattoja ja töitä betonista.

– Tällä hetkellä pihan puissa roikkuu erilaisiin muotteihin laitettuja oksia, muumihahmoja ja muuta. Olen myös jäädyttänyt maitotölkkeihin esimerkiksi hyasintteja, Mäki kertoo.

Petra Taparsela taas sai jäälinnan askartelusta joululomalleen mukavaa ajanvietettä ja täydellistä vastapainoa parturi-kampaajan opinnoille.

– Tämä on ensimmäinen talvemme omakotitalossa, joten otimme siitä kaiken irti.

Myös Aune Anttila on koristellut jäälyhtynsä servetin kuvioilla. Kuva: Aune Anttila
"Kun ei ollut servettejä, niin piirsin suodatinpusseihin kuvat, leikkasin pienemmäksi ja kiinnitin vedellä lyhtyyn", kertoo Annika Laitinen Tammelasta. Kuva: Annika Laitinen

Voit lähettää kuvan omasta jäätaiteestasi osoitteeseen turku@yle.fi

.
.