"Vesihana saattaa unohtua päälle" – Kuurosokea pariskunta toivoo turvallista kotia

Kun ei näe eikä kuule, ei välttämättä huomaa jos vesihana jää valumaan tai hellanlevy päälle. Pää kolahtaa auki jääneisiin kaapinoviin pahastikin. Kuurosokeille rakennetaan Tampereella taloa, jonka hississä on tärinäkahva ja asunnoissa kaikki juuri niin kuin asukas haluaa.

Kotimaa
Hilkka Hyötylä
Kaisu Jansson / Yle

Hervantaan on rakentumassa maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen rakennus: kuurojen ja kuurosokeiden ihmisten asuintalo, joka on suunniteltu täysin heidän omien toiveidensa ja lähtökohtiensa perusteella.

Vasta ensimmäiset räjäytykset on tehty ja työ on kaikin puolin alkuvaiheessa, mutta yksi tulevista asukkaista suunnittelee jo innokkaasti tulevaa.

Haluaisimme asua turvallisessa ympäristössä.

Hilkka Hyötylä

– Mieheni ja minä olemme todella innoissamme muutosta. Vanha koti on jo alkanut tuntua vanhalta, kertoo kuurosokeiden toimintakeskuksessa asuva Hilkka Hyötylä.

Sekä Hyötylä että hänen puolisonsa ovat kuurosokeita. Heillä on uudelle kodille monia käytännön toiveita, ja Hyötylää onkin haastateltu jo talon suunnitteluvaiheessa.

– Olemme molemmat vilkkaita ihmisiä, ja vanhassa kodissa saatamme esimerkiksi kolautella itseämme kaapinoviin. Vesihanakin saattaa unohtua päälle. Haluaisimme asua turvallisessa ympäristössä.

Hissin kahva tärisee ja hana sulkee itse itsensä

Pariskunnan ja monen muun kuurosokean toiveet on kuultu. Niihin vastataan. Hervantaan rakentuvassa uudessa talossa keittiön kaappien ovet aukeavat ylöspäin, kylpyhuoneissa on liukuovet ja vesihanat toimivat liiketunnistimella. Kulkureitit ovat esteettömiä ja valaistus kunnossa. Talon hissi kertoo tärinäkahvalla, missä kohtaa mennään.

– Talossa ja sen ympäristössä tulee käyttöön kuurosokeiden toimintakeskuksessa vuosien mittaan kerätty tieto. Kaikissa yksityiskohdissa on huomioitu asukkaiden erityistarpeet, kertoo Suomen kuurosokeat ry:n kuntoutus- ja asumispalvelujohtaja Risto Hoikkanen.

Kuuroille ja kuurosokeille suunniteltuun rakennukseen tulee 19 vuokra-asuntoa, 15 tehostetun palveluasumisen asuntoa sekä 11-paikkainen tehostetun palveluasumisen ryhmäkoti. Lisäksi asukkaiden käytössä on yhteisiä tiloja ja erilaisia palveluja asumisen tueksi.

– Maailmalla on tehty erilaisia yhteisöllisen asumisen kokeiluja, mutta tämän tyyppinen asuminen on uutta. Tulevassa talossa on ajateltu sekä normaalia vapaata vuokra-asumista että kuntien tukemaa palveluasumista, ja niiden lisäksi korkeahoitoisuuden palveluja. Tässä otetaan huomioon kokonainen elämänkaari, Risto Hoikkanen sanoo.

Tässä otetaan huomioon kokonainen elämänkaari.

Risto Hoikkanen

Lukuisat oikein suunnitellut yksityiskohdat helpottavat kuurosokean arkea, mutta niiden lisäksi Hilkka Hyötylä haaveilee ihan tavallisista asioista.

– Haluaisin kivan keittiön, jossa puuhastella. Tykkään itse hoitaa pyykit, ja olisi mahtavaa ripustaa ne lasitetulle parvekkeelle kuivumaan. Ja sauna olisi ihana, nainen unelmoi.