Presidentti Erdoğan epäilee Istanbulin räjähdystä syyrialaisterroristin iskuksi

Istanbulin turistialueella sijaitsevalla Sultanahmetin aukiolla tapahtui aamupäivällä voimakas räjähdys. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pitää räjähdystä syyrialaisen itsemurhapommittajan iskuna.Turkin varapääministerin mukaan enemmistö kymmenestä kuolonuhrista oli ulkomaisia matkailijoita.

Ulkomaat
Istanbulin kartta
Yle Uutisgrafiikka
Ambulanssi ja poliiseja Sultanahmetin aukiolla Istanbulissa.

Istanbulin kuvernöörin toimisto kertoi, että kymmenen on saanut surmansa ja 15 haavoittunut Sultanahmetin aukiolla tapahtuneessa räjähdyksessä Istanbulissa.

Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu järjesti keskeisten ministerien ja virkamiesten turvallisuuskokouksen räjähdyksen takia.

Räjähdystä epäillään Isisin iskuksi

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on tuominnut räjähdyksen ja katsoo, että se on syyrialaisen itsemurhaterroristin tekemä pommi-isku. Erdoğanin mukaan Turkki on kaikkien alueella toimivien terroristiryhmittymien ykköskohde, ja Turkki taistelee kaikkia terroristeja vastaan.

Erdoğan puhui asiasta Ankarassa maansa suurlähettiläiden lounaalla. Puhe televisioitiin suorana.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat kaksi korkeaa turvallisuusviranomaista pitävät hyvin todennäköisenä, että räjähdys oli ääri-islamilaisen Isis-järjestön pommi-isku.

Uhrien joukossa turisteja

Turkin varapääministeri Numan Kurtulmuşin mukaan enemmistö kuolleista oli ulkomaisia matkailijoita. Hänen mukaansa iskun tekijä on ruumiinkappaleista paljastunut syyrialaiseksi, 28-vuotiaaksi terroristiksi.

Istanbulilaisen Radikal-lehden mukaan uhrien joukossa on saksalaisturisteja. Uutistoimisto Reutersin haastattelema matkatoimiston edustaja kertoo, että saksalainen turistiryhmä oli alueella räjähdyksen sattuessa. Siitä ei ole tietoa, haavoittuiko kukaan heistä räjähdyksessä.

Saksan ulkoministeriön tänään päivitetyissä matkustusohjesäännöissä kehotettiin saksalaisia välttämään väkijoukkoja Istanbulissa julkisilla paikoilla ja turistikohteissa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi olevansa hyvin huolissaan siitä, että uhrien ja loukkaantuneiden joukossa on saksalaisia. Lukumäärää ei ole vielä toistaiseksi varmistettu. Merkel kertoi puhuvansa lähihetkinä Turkin pääministerin kanssa puhelimessa.

– Kansainvälinen terrorismi on näyttänyt rumat kasvonsa. Meidän on taisteltava päättäväisesti sitä vastaan, sanoi Merkel.

Saksan sisäministerin Frank-Walter Steinmeieriin mukaan ei voi sulkea pois, että kuolonuhrien joukossa on saksalaisia.

Norjan ulkoministeriön mukaan loukkaantuneiden joukossa on yksi norjalainen mies. Hän on hoidossa paikallisessa sairaalassa, mutta vammat eivät ole hengenvaaralliset.

Istanbulin tärkeimpiä nähtävyyksiä

Sultanahmetin aukio on yksi kaupungin tärkeimmistä turistinähtävyyksistä. Kuuluisat nähtävyydet Sininen moskeija ja museona toimiva entinen kirkko Hagia Sofia sijaitsevat lähellä räjähdyspaikkaa.

Silminnäkijät kertoivat uutistoimisto Reutersille, että alueelta kuului kova pamaus. Räjähdyksen syytä ei toistaiseksi tiedetä.

CNN Turkin välittämässä suorassa kuvassa näkyy, että paikalla on poliiseja ja ambulansseja.

Viime lokakuussa yli sata ihmistä kuoli Turkin pääkaupungissa Ankarassa tehdyssä kaksoispommi-iskussa. Turkki syytti iskusta terroristijärjestö Isisiä.

Istanbulin kartta
Yle Uutisgrafiikka

Lähteet: AFP, AP, Reuters