1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Vuodetut saksalaisdokumentit: Saksa on vakoillut suomalaisten puheluita

Saksa on salakuunnellut Suomen kautta kulkeneita puhelinlinjoja, selviää Saksan tiedustelupalvelun 10 vuoden takaisesta listasta. Suojelupoliisi ei pidä tietoja yllättävinä.

A-studio
Kuvakaappaus listasta.
Yle Uutisgrafiikka

Saksan tiedustelupalvelu on seurannut Suomen kautta kulkevia puhelin- tai tietoliikennelinjoja 2000-luvulla. Tämä käy ilmi Saksan tiedustelupalvelua koskevista salaisista asiakirjoista.

Listan mukaan seurannassa on ollut ainakin kuusi linjaa: Helsinki–Pariisi, Bryssel–Helsinki, Helsinki–Shanghai, Budapest–Helsinki, Helsinki–Luxemburg ja Helsinki–Reims. Reims on kaupunki Ranskassa.

On epäselvää, ovatko kyseiset linjat sisältäneet sekä puheluita että nettiliikennettä, mutta vakoiluoperaatiossaan saksalaiset pyrkivät seuraamaan molempia.

Päätyivätkö suomalaisten viestit NSA:lle?

Väitetyllä Saksan tiedustelupalvelun seurantalistalla on yhteensä 256 ulkomaanlinjaa yhteensä 31 Euroopan maasta.

Lista oli vuodettu itävaltalaiselle parlamentaarikolle Peter Pilzille, joka julkisti siitä ensimmäisiä osia viime vuodentoukokuussa (siirryt toiseen palveluun). Pilzin mukaan lista on arviolta vuodelta 2005 ja se on peräisin saksalaisten ja amerikkalaisten yhteisestä vakoiluoperaatiosta Eikonalista.

Pilzin mukaan Saksan seurantalista oli NSA:n sanelema.

Operaatio Eikonal (siirryt toiseen palveluun) kesti vuodesta 2004 vuoteen 2008. Siinä kerättiin aluksi puhelutietoja ja myöhemmin verkkodataa. Wikileaksin (siirryt toiseen palveluun) mukaan puhelutietojen keruu jatkui keväästä 2005 alkuvuoteen 2007 ja nettiseuranta keväästä 2006 heinäkuuhun 2008 asti.

Tiedot välitettiin Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle. Pilzin mukaan Saksan seurantalista olikin todellisuudessa NSA:n sanelema.

Suomi-kytkös esiin kolmisen kuukautta sitten

Koko Saksan tiedustelupalvelun seurantalista tuli julki viime lokakuussa Sloveniassa Epilog-nimisessä (siirryt toiseen palveluun) tutkivan journalismin ohjelmassa. Samalla paljastui tiettävästi ensimmäistä kertaa suomalaisten urkintaa koskevia yksityiskohtia.

Suomi ei ole ollut kohteena suinkaan ainoa, tai edes merkittävä, sillä Saksa on urkkinut käytännössä kaikkia ystävällismielisiä naapureitaan ja EU-kumppanimaitaan.

Eniten linjoja oli listattu Hollannista, yli 70, ja Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta kustakin yli 20. Suomesta niitä oli siis kuusi.

Ilmeisesti lähes kaikki Saksan seuraamat ulkomaanlinjat kulkivat Frankfurtin läpi (siirryt toiseen palveluun), jossa niitä salakuunneltiin. Saksan tiedustelupalvelulla oli pääsy saksalaisen teleyhtiön Deutsche Telekomin tiloihin ja linjoihin.

Supo: Täysin mahdollista

Suojelupoliisi ei ollut kuullut Saksan tiedustelupalvelun listasta, mutta ei pidä väitteitä yllättävinä.

– Tiedämme, että Suomeen kohdistuu tiedustelua ja on kohdistunut myös näiden tapahtumien ajankohtana. On täysin mahdollista ja todennäköistäkin, että myös Suomen kautta kulkevia ulkomaanlinjoja jossakin ulkomailla seurataan, sanoo supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

– Dokumentteihin emme ota kantaa, mutta asia on täysin meidän käsityksemme mukainen.

Kuvakaappaus listasta.
Alkuperäinen Saksan tiedustelupalvelun seurantalista on itävaltalaisparlamentaarikko Peter Pilzin hallussa. Hän kertoi Ylelle, että tämä on englanniksi käännetty kopio. Yle Uutisgrafiikka

Supon mukaan Ylen esittämästä materiaalista ei voida päätellä, kohdistuuko tiedustelu Suomeen.

– Se kohdistuu internetlinjoihin, joiden jommassa kummassa päässä on Suomi, mutta ei välttämättä Suomeen valtiona, Portaankorva kommentoi.

– Verkkotiedustelussa kukin valtio oman lainsäädäntönsä perusteella määrittelee, mihin yksittäisiin asioihin verkosta poimittavat asiat liittyvät, hän sanoo.

UM ja Sonera eivät ota kantaa

Ulkoministeriöstä todetaan vain, ettei UM ole “tässä vaiheessa” oikea viranomainen arvioimaan tilannetta.

– Mikäli tulisi syytä epäillä Suomeen kohdistunutta toimintaa, ryhdyttäisiin asian edellyttämiin toimiin, toteaa Vesa Häkkinen, UM:n ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö.

Listan mukaan neljän Suomi-linjan runkoverkkoa on operoinut Sonera ja kahden Finnet. Sonera ei kysyttäessä halunnut lähteä arvailemaan, miksi heidän linjojaan on päätynyt listalle.

Hakusana: Terrorismi?

Saksassa on kohistu maan läheisestä urkintayhteistyöstä NSA:n kanssa etenkin viime keväästä. Tuolloin nousi esiin, että Saksa on auttanut amerikkalaisia vakoilemaan muun muassa EU-komissiota ja Ranskaa.

Eikä kyse ole ollut vain terrorismista vaan myös eurooppalaisten yritysten (siirryt toiseen palveluun) vakoilusta. Saksassa onkin yritetty kiivaasti saada selville, minkälaisilla hakusanoilla (siirryt toiseen palveluun) ja -ehdoilla tiedustelua on tehty amerikkalaisten laskuun.

Loppuvuodesta Spiegel-lehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Saksan tiedustelupalvelun BND:n vakoilu on ollut vielä luultuakin laajempaa: BND on kerännyt tietoja EU-kumppaneidensa ministeriöistä ja lähetystöistä myös omiin tarkoituksiinsa – ilman NSA:n pyyntöä.

Lue seuraavaksi