Lintututkija: Ilmastonmuutos tuonut vesilinnut talvehtimaan pohjoiseen

Myös kaupunkilinnusto on runsastunut. Metsälinnustolla menee sen sijaan heikosti: hömötiainen ja töyhtötiainen ovat jo harvinaisia Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomessa.

Luonto ja ympäristö
Hömötiainen
Raine Martikainen / Yle

Vesilinnut ovat siirtyneet talvehtimaan Keski-Euroopasta kohti koillista. Tasan viisikymmentä vuotta lintulaskentoja Ahvenanmaalla tehnyt tietokirjailija, biologi Lasse J. Laine on saanut todistaa talvikauden lintulajien ja -määrien kasvaneen.

Biologi Lasse J. Laine ja akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen.
Lintujen talvilaskentoja on tehty Ahvenanmaalla jo 50 vuoden ajan. Mikä on muuttunut vuosikymmenten aikana, ketkä ovat lintumaailman voittajat ja häviäjät ja miltä Suomessa esiintyvien lintujen tilanne näyttää? Keskustelemassa biologi Lasse J. Laine ja akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen.

– Esimerkiksi tukkasotkia on nykyään kymmeniä tuhansia, kun alkuvuosina nähtiin vain muutamia, Laine sanoo.

Lintutieteilijä Aleksi Lehikoinen kertoo, että ilmiön takana on muun muassa ilmastonmuutos.

– Ilmastonmuutos on aiheuttanut sen, että meillä talvehtii nykyään varsin suuri määrä vesilintuja etenkin lounaissaaristossa. Vastaavasti se on pois jostain sieltä Keski-Euroopasta, Lehikoinen toteaa.

Metsälinnustolla menee heikosti

Myös talvikauden kaupunkilinnusto on runsastunut ja monipuolistunut, mutta metsälinnustolla menee heikosti. Siihen on vaikuttanut vuosikymmeniä sitten tapahtunut metsärakenteen muutos. Esimerkiksi kuusikoita on entistä vähemmän.

– Se nähdään sitten viiveellä, miten linnusto muuttuu. Esimerkiksi hömötiainen ja töyhtötiainen ovat jo varsin harvinaisia Ahvenanmaan laskennoissa, ja ilmiö näkyy myös Etelä-Suomessa, Lehikoinen sanoo.

Monille lajeille kovat pakkasjaksot saattavat olla myrkkyä, ja lumi vaikeuttaa lintujen ravinnonsaantia. Silloin talviruokinnan merkitys kasvaa.

Uusia tuttavuuksia tänäkin vuonna

Lintulaskennoissa kierretään noin kymmenen kilometrin lenkki ja lasketaan kaikki havaitut linnut. Suomalaisia talvilintulaskentareittejä on yhteensä 600 – sellaisia on etelästä Utsjoelle ja Kilpisjärvelle asti.

Laine käynnisti lintulaskennat Ahvenanmaalla 3. tammikuuta 1967. Nyt hän on luovuttanut reitit nuoremmilleen. Vielä tämän vuoden alussa hänelle sattui omalla reitillään ikimuistoinen hetki.

Valkoselkätikka
Valkoselkätikka on uusi laji manner-Ahvenanmaalla. Tämä kuva lokakuulta 2015 Loviisasta.Teemu Lehtiniemi / Birdlife

– Viimeisenä kohokohtana, 3. tammikuuta 2016, näin valkoselkätikan. Se oli ihan uusi laji reitillä mutta myös uusi laji koko manner-Ahvenanmaalla. Hymyä riitti pitkälle iltaan, kertoo yli puolet maapallon lintulajeista eli runsaat 6000 lintulajia elämänsä aikana nähnyt laskija.

Reitin varrella tavattiin hiljattain toinenkin uusi laji: kaulushaikara.