Koe uusi yle.fi

"Työpaikkoja ei yksinkertaisesti synny samaan tahtiin kuin kaupunki kasvaa" – korkeakoulutettujen työttömyys lisääntyy nopeasti

Helsingin kaupunginhallituksen iltakoulussa käsiteltiin eilen maanantaina kaupungin työllisyystilannetta. Valopilkkuna on se, että alle 25-vuotiaiden työttömyys on vähentynyt. Useita helsinkiläisiä perheitä tai kaveripiirejä työttömyys alkaa koskettaa melko arkisella tasolla, sanoo SDP:n valtuutettu Pilvi Torsti.

Kotimaa
Kelan työttömänä -kaavaketta täytetään.
Marja Väänänen / Yle

Työttömyys piinaa myös Helsingissä yhä useampaa. Tällä hetkellä noin 40 000 kaupunkilaista etsii töitä.

– Helsingin työllisyyttä kun käsitellään, voi todeta, että useita helsinkiläisiä perheitä tai kaveripiirejä työttömyys alkaa koskettaa melko arkisella tasolla. Meillä 40 000 kaupunkilaista etsii töitä. Joukossa on tosi monenlaisia ryhmiä, ja nimenomaan kaikista koulutustasoista ja ammattiryhmistä olevia ihmisiä. Työpaikkoja ei yksinkertaisesti synny samaan tahtiin kuin kaupunki kasvaa, sanoo SDP:n kaupunginvaltuutettu Pilvi Torsti.

Helsingin kaupunginhallituksen iltakoulussa käsiteltiin eilen maanantaina kaupungin työllisyystilannetta.

– Helsingin työllisyydessä suurin ongelma on määrä: meillä on niin paljon kaupunkilaisia, jotka ovat vailla työtä. Ykkösasia on väistämättä se, kuinka moni kaupunkilainen on ilman työtä ja sen sisällä tosi hälyttävää on se, miten meidän korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut nopeasti, Torsti jatkaa.

Torsti myös toteaa, että yli puolet helsinkiläisistä työttömistä on ollut pitkään työttöminä tai useita kertoja työttöminä eli työura on rikkonainen.

Alle 25-vuotiaiden työttömyys helpottanut

Korkeasti koulutettujen työttömien määrän kasvun myötä Helsinki, Espoo ja Vantaa pyrkivät yhdessä etsimään keinoja näiden henkilöiden työllistämiseksi.

– Korkeakoulutettujen työttömienkin tilanteessa on tavallaan se hullu tilanne, että valtiolla on rahat, mutta kaupungilla olisi näkemys, mitä pitää tehdä. Nytkin parhaillaan Helsinki, Espoo ja Vantaa rakentavat yhdessä hanketta, johon toivotaan valtion rahaa. Siinä kohteena ovat nimenomaan korkeakoulutetut työttömät – tarkoitus on tehdä erilaista mentorointia ja yritysyhteistyötä.

Myönteistä Helsingin työttömyydessä on nuorten tilanne. Torstin mukaan alle 25-vuotiaiden työttömyys on pienempää kuin vuosi sitten.

Helsingin SDP:n valtuustoryhmä teki vuosi sitten laajan työllisyysaloitteen.

– Työllisyysaloitteen tekemisen jälkeen on tullut vielä aivan uusi ryhmä eli pakolaiset, ja heistä osa muuttuu turvapaikanhakijoista kaupunkilaisiksi. Tulemme näkemään vielä aivan uuden ryhmän työllisyyspolitiikassa, Torsti ennakoi.