Istanbulissa sukuloiva Ylen toimittaja: Halutaanko iskulla häiritä Turkille merkittävää turismia?

Istanbulin turistialueella on tapahtunut tiistaina voimakas räjähdys, jossa on kuollut useita ihmisiä. Sultanahmetin aukio on yksi kaupungin tärkeimmistä turistinähtävyyksistä. Iskusta epäillään terroristijärjestö Isisiä.

Kotimaa
Turkkilaiset poliisit partioivat Sultanahmetin aukiolla
Turkkilaiset poliisit partioivat Sultanahmetin aukiolla tiistaina.Ozan Kose / AFP

Istanbulissa sukuloimassa oleva Ylen toimittaja pohtii, halutaanko iskulla häiritä Turkin taloudelle merkittävää turismia.

– Aika näyttää, oliko tämä yksittäinen teko, vai tuleeko tälle turistialueilla jatkoa. Ehkä seuraisin sitä, ennen kuin lähtisin peruuttamaan matkoja tänne, toteaa Yle Jyväskylän mediatoimittaja Jani Ilola.

Ilolan mukaan tekijä on pyrkinyt antamaan vahvan viestin, koska Sultanahmetin aukio on yksi turistien pääkohteista Istanbulissa.

– Paikallisessa mediassa on spekuloitu, kuka iskun takana on? Kurdien työväen puolueen PKK:n kanssa on käytännössä täysi sota käynnissä. Onko se mahdollisesti Isis tai äärivasemmistolainen järjestö, joka on tehnyt vastaavia iskuja aiemmin aukiolla.

Ilola kertoo, ettei isku näy Istanbulin Aasian puoleisessa osassa ollenkaan.

– Istanbul on suuri kaupunki ja täällä sitä ei huomaa. Vaimon veli soitti räjähdyksestä, ja olemme seuranneet tilannetta tiedotusvälineistä.

Hänen perheensä oli tarkoitus mennä illalla Euroopan puolelle vierailemaan vaimon sukulaisten luokse. Ilolan mukaan paikalliset ovat tottuneita väkivaltaisiin iskuihin, joten mitään paniikkia ei ole syntynyt.

– Vaimon veli lähinnä varoitti, että isku voi vaikuttaa liikenteeseen. Saa nähdä meneekö liikenne tukkoon. Asiaa ajatellaan hyvin käytännöllisesti. Vähän voivoteltiin, ja palattiin arkisiin asioihin, kuvailee Ilola.