1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Lapualle rakennetaan maan korkeimmat tuulivoimalat

Lapualle ryhdytään rakentamaan kuuden tuuliturbiinin tuulivoimapuistoa. Tuotannosta vastaavat kansainvälinen vakuutusyhtiö Allianz sekä tuulivoimayhtiö OX2. Rakennustyöt aloitetaan jo tammikuun aikana. Puiston tuulivoimalat nousevat 215 metrin korkeuteen.

Lapuan Jouttikallion alueelle nousee tuulivoimapuisto Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kansainvälinen vakuutusyhtiö Allianz ja tuulivoimayhtiö OX2 ovat allekirjoittaneet sopimuksen tuulivoimapuiston rakentamisesta Lapuan Jouttikallion alueelle. Teollisuusalue on aivan valtatie 19:n kupeessa.

Tuulivoimaloiden yhteenlaskettu sähköntuotanto tulee olemaan 63 GWh vuodessa. Sähkömäärä vastaa 12 500:n kotitalouden tarpeita.

Puistoon tulee kuusi tuulivoimalaa, jotka nousevat 215:een metriin.

– Ne ovat korkeimpia laitoksia, mitä Suomeen rakennetaan ja on rakennettu. Ne ovat tämän päivän teknologialla korkeinta ja parasta, mihin päästään, kehaisee OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

Maa-alueita kaupungilta

Tuulivoimapuiston kuudesta tuulivoimalasta neljä rakennetaan kaupungin omistamalle maa-alueelle. Ympäristö- ja energiateknologia on ollut yksi Lapuan kaupungin painopistealueista jo vuosia ja siksi tuulivoimapuiston perustamista pidetään luontevana askeleena.

– Tuulivoima on tulevaisuuden energiamuoto. Kaupunkien ja kuntien täytyy olla mukana tekemässä työtä ilmastonmuutoksen estämiseksi, toteaa Lapuan kaupunginjohtaja Arto Lepistö.

Asian valmistelu sujui muun muassa kaavan osalta Lapualla varsin nopeasti. Työmaan työllistävä vaikutus otetaan myös ilolla vastaan.

– Sivutuotteena tietenkin kaupunki saa myös tuloja, kaupunginjohtaja lisää.

Talousalueelle luvassa töitä

Myös OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen lupaa tuulivoimapuiston tuovan töitä paikallisille yrityksille.

– Rakennustöissä pyrimme hyödyntämään paikallisia yrityksiä ja osaamista mahdollisimman paljon.

Rakennustyömaan tarjoamista mahdollisuuksista ja vaatimuksista tiedotetaan alueen yrityksille ensi kuussa.

– Helmikuun ensimmäisellä viikolla talousalueen yrityksille pidetään infotilaisuus siitä, että millaista kalustoa ja osaamista tarvitaan, Teemu Loikkanen lisää.

Työt Jouttikalliolla aloitetaan varsin nopeasti eli jo tammikuussa. Kevään mittaan alueelle rakennetaan infraa eli ensin tehdään tieyhteydet ja perustukset. Sen jälkeen vuorossa on sähköverkkoliityntä.

– Syksyllä kaikki on valmista siihen, että voimalat pystytetään. Pystytykseen ja käyttöönottoon menee muutama kuukausi eli vuoden loppuun mennessä kaikki pitäisi olla toiminnassa, selvittää OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

Alueen pääurakoitsija on Empower.

Allianzin päänavaus Suomessa

Lapualle rakennettava tuulivoimapuisto on Allianzin ensimmäinen tuulivoimainvestointi Suomeen. Ruotsissa Allianzilla ja OX2:lla on ennestään sopimus kahden tuulivoimapuiston rakentamisesta.

Lapuan tuulivoimapuistohankkeen laittoi alun perin liikkeelle Innopower. Sillä on tuulivoimapuistoja muun muassa Kristiinankaupungissa, Kokkolassa ja Kemissä. Innopowerilla oli Lapuallekin jo valmiina kaikki rakentamiseen tarvittavat luvat. Se aloitti kuitenkin viime keväänä yhteistyön OX2:n ja tuolloin myös Lapuan projektin jatkokehitys, tekninen suunnittelu, hankinnat, rahoitus ja rakennustyöt siirtyivät OX2:n vastuulle. Nyt kun Allianz tuli projektiin mukaan, Innopowerin mukanaolo siinä päättyy.