1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koiravarkaus on omaisuusrikos, jossa omaisuuden arvoa ei mitata vain rahassa

Kun koira katoaa, voi omistaja toisinaan epäillä varkautta. Vaikka varkausepäilyjä esitetään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa silloin tällöin, tehdään ilmoituksia poliisille kuitenkin varsin harvoin eikä Kennelliitossakaan ole tietoa useista varkaustapauksista. Syitä mahdollisiin varkauksiin voi olla useita.

Kotimaan uutiset
Koira juoksentelee ulkona.
Henrietta Hassinen / Yle

Kun lemmikkieläin katoaa, voi omistajalle tulla mieleen se mahdollisuus, että lemmikki on varastettu. Varsinkin sosiaalisessa mediassa leviävissä katoamisilmoituksissa pohditaan usein, olisiko koira esimerkiksi napattu karkureissultaan vieraiden kyytiin.

– Omat koirat ja lemmikkieläimet ovat usein perheenjäseniä, ja parasta toivotaan viimeiseen asti, että se koira löytyy. Voisi sanoa myös, että kun ilmoitus poliisille asti tehdään, on taustalla jo muita merkkejä varkaudesta, kertoo rikosylikomisario Tapio Nyysti Pohjanmaan poliisista.

Voisi sanoa myös, että kun se ilmoitus poliisille asti tehdään, on taustalla jo muita merkkejä varkaudesta.

Rikosylikomisario Tapio Nyysti

Vain harvoja tapauksia

Pohjanmaan poliisin tilastoista löytyy muutamia koiravarkausilmoituksia viiden viime vuoden ajalta. Nyystin mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista eikä laajemmasta ongelmasta, mutta hän korostaa, että jokaiselle koiranomistajalle tämä on ainutkertainen tapahtuma.

Viimeisin ilmoitus on tehty vuoden vaihteessa Etelä-Pohjanmaalla, ja ilmoituksessa epäillään, että koira olisi viety pihamaalta sen ollessa ulkona. Ylipäänsä varkauksia on hankalaa osoittaa todeksi.

– Yleensä nämä varkaudet jäävät selvittämättä, mutta onhan näitä iloisiakin tapahtumia onneksi. Kuulin esimerkiksi hiljattain, että koira, joka on ollut kateissa jo useamman vuoden, olisi palannut nyt kotiin, Nyysti kertoo.

Kennelliiton tietoon ei koiravarkauksia juuri tule. Se käsitys, mitä varkauksista tai varkausepäilyistä on, on syntynyt kentällä ihmisten kanssa keskustellessa ns. "yleisessä tiedossa" olevista tapauksista. Ja niitä ei ole monia vuosittain.

– Ensimmäinen ajatus itsellekin koiran omistajana on, että koira on itse lähtenyt omille teilleen. Toki, jos on koiran jättänyt kaupan eteen ja siinä odottaa enää pelkkä hihna, niin voisi hälytyskellot alkaa soida. Koira ei kuitenkaan osaa itse lukkoa avata, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti.

Syitä varkauteen yhtä monta kuin ihmismieliä

Rikoskomisario Tapio Nyysti arvelee, että koirien anastaminen on ollut yleisempää vielä muutama vuosikymmen sitten. Koirien rekisteröinti ja tunnistusmerkitseminen on hänen mielestään vähentänyt varkauksia sekä auttanut viime kädessä mahdollisten varkausten selvitystyössä.

Syitä mahdollisiin varkaustapauksiin voi olla useita.

– Syitä on yhtä monta kuin ihmismieliä. Koira, varsinkin rotukoira, voi olla kohtuullisen arvokas sijoitus. Se voi maksaa jopa tuhansia euroja. Toki voi olla, että joku koira on niin hirvittävän suloinen että sen haluaa viedä kotiin. Miksi ihminen ylipäätänsä koskee toisen omaisuuteen, en osaa sanoa, Miia Lahti pohtii.

– Jos puhutaan vaikkapa rekisteröidyistä koirista, niin hankala niitä on myydä eteenpäin ilman papereita. Voi tapahtua myös pentutehtailua, eli sellainenkin vaihtoehto on olemassa, Tapio Nyysti pohtii.

Miia Lahti ei tyrmää pentutehtailumahdollisuutta, mutta pitää sitä marginaali-ilmiönä.

– En usko, että on koiranpihistämisliigaa, joka sijoittaa koiria koiratehtailua harrastavien ihmisten luokse, jotka pennuttaisivat koiria. Se on aika kaukaa haettu ilmiö, Lahti arvelee.

Muuta omaisuutta suurempi merkitys

Koiravarkaudessa kysymys on omaisuudesta, eli ilmoitus kirjataan poliisin järjestelmään varkautena. Poliisille olisi hyvä ilmoittaa kaikki mahdollisimman tarkasti rodusta ja säkäkorkeudesta sekä mahdollisesta sirusta lähtien, ja toimittaa poliisille myös valokuvia.

– Nehän kertovat aina enemmän kuin tuhat sanaa, Nyysti muistuttaa.

Kennelliiton Miia Lahti muistuttaa, että vaikka koiravarkaus rinnastetaan omaisuusvarkauteen, on lemmikkinsä menettäneelle perheelle kyse suuremmasta menetyksestä.

– Koira on perheenjäsen. Sen pihistäjä tekee omistajan tunteisiin isompaa vahinkoa kuin muuta omaisuutta näpistämällä.

Lue seuraavaksi