1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Kajaani ennen talvisotaa ja nyt – tee aikamatka ilmakuvilla

Kajaanin kaupungin karttapalvelusta löytyy 77 vuotta vanha kaupunki. Vanhoja kuvia on tiedusteltu puolustusvoimilta ja maanmittauslaitokselta.

Kuva: Puolustusvoimien Topografikunta, Kajaanin kaupunki/ Blom kartta Oy
Ilmakuva Kajaanista 1939
Ilmakuva Kajaanista 2014
Katso, miltä Kajaani näytti talvisodan alkamisvuotena ja miltä kaupunki näytti vuonna 2014. Lähteet: Puolustusvoimien Topografikunta, Kajaanin kaupunki, Blom kartta Oy ja Maanmittauslaitos

Kajaanin kaupunkia ei meinaa tunnistaa vuoden 1939 ilmakuvasta. Teitä piirtyy maastoon vain kourallinen, ja asutus on keskittynyt joen varteen.

Kajaanin kaupungin paikkatietoinsinööri Jaakko Heikkinen on ollut luotsaamassa historiallisia ilmakuvia kaupungin karttapalveluun (siirryt toiseen palveluun).

– Vanhimmat kuvat ovat alun perin puolustusvoimilta, Heikkinen kertoo.

Lisäksi kuvia on saatu muun muuassa maanmittauslaitokselta. Kuvat on teetetty ortokuviksi, eli niiden mittakaava on oikaistu vastaamaan maastoa.

– Sieltä voi mitata matkoja ja pinta-aloja ilmakuvan päällä, Heikkinen sanoo.

Etsi oma tonttisi vanhalta kartalta

Ilmakuva Kajaanin keskustasta 1939
Ilmakuva Kajaanin keskustasta 2014
Kajaanin keskusta ja tieverkosto on muuttunut voimakkaasti vuosikymmenten saatossa. Lähteet: Puolustusvoimien Topografikunta, Kajaanin kaupunki, Blom kartta Oy ja Maanmittauslaitos

Kuvat eivät suinkaan löytyneet sattumalta, vaan kaupunki on tiedustellut vanhoja kuvia puolustusvoimilta ja maanmittauslaitokselta. Ortokuviksi teettämisen jälkeen Heikkinen vei niin vanhat kuin uudemmat ilmakuvat kaupungin karttapalveluun.

Vanhimmat kuvat ovat alun perin puolustusvoimilta.

Jaakko Heikkinen

Kuvista on hyötyä Kajaanin kaupungille etenkin, jos vanhojen alueiden tai rakennusten sijainti halutaan etsiä. Historiantutkijoille kartoista näkyy kaupungin kehityskaari ja asuinalueiden kasvu vuosikymmenten aikana.

Myös yksityishenkilöille karttapalvelu voi tarjota mielenkiintoisia hetkiä.

– Voi katsoa oman tontin kohdalta, millainen se on ollut ilmakuvissa vuosia sitten, kertoo Heikkinen.